"Belgisch bier, de brouwerijen en de biercultuur in België zijn zo intens verweven met de samenleving dat het onlosmakelijk deel is geworden van de Belgische identiteit”, aldus voorzitter van de Belgische Brouwers Jean-Louis Van de Perre. Belgische bieren verbinden Vlamingen, Walen en Brusselaars in een gemeenschappelijke eigenheid. Die unieke connectie tussen bier en België is sinds 2016 door de UNESCO officieel erkend als cultureel erfgoed.
De biercultuur is een begrip en wordt in ganse het land beleefd. We mogen fier zijn op de creativiteit en diversiteit van het Belgisch bierlandschap zoals onder meer de lambiekbieren van Brussel en het Pajottenland, de Waalse Saisons, de West-Vlaamse oud bruine biersoorten & de grote diversiteit in verscheidene Abdij- en Trappistenbieren.. Voor elk moment hebben we wel een passend biereke. We houden van ons bier en waarderen de kwaliteit en de oneindige diversiteit ervan.
Sinds begin 2015 is de Rubensruimte omgetoverd tot de Hemelse bierkelder - 'n waar snoepwinkelke voor de bierliefhebber. Toch durven we te stellen dat we GEEN bierrestaurant zijn, eerder 'n restaurantje mè 'n té groot gamma aan BLITSE Belgische bieren. Belgisch bier speelt daarmee 'n niet onbelangrijke rol in de formule van Witloof. Indien gewenst leiden wij u doorheen smaken, geuren en aroma’s. Gastronomisch en cultureel gepassioneerd laten wij u mee genieten van onze bijzondere ontdekkingen. Wij vinden 't kei-TOF om mè speciale bieren te koken, maar ook vinden wij 't heel BLITS om 'n TOFFE bijpassende pint te serveren bij uwe eenvoudige maaltijd voor 'n optimale smaakbeleving. Proeft, ontdekt en geniet, want de Belgische biercultuur verdient het absoluut!
brouwerij: | cantillon, Anderlecht [Brussel] |
volume: | 0.75 L |
alcohol: | 6.5% |
beschrijving: | Iris Cantillon is van spontane gisting, waarvoor enkel en alleen Pale Ale-mout wordt ingezet. Voor de Iris wordt 50% verse hop en 50% overjaarse hop gebruikt. De jonge hop zorgt voor een prachtige bittere toets, terwijl de drie jaar oude hop er met zijn tannines voor zorgt dat het bier perfect bewaard kan worden. Wanneer de Iris twee jaar heeft gerijpt op vat wordt er twee weken voor het bottelen opnieuw jonge hop aan toegevoegd. Een linnenzak met gearomatiseerde hop wordt in het vat gestort en weekt gedurende twee weken in het bier. Deze techniek, die men koud hoppen noemt, maakt het mogelijk de smaak van het bier sterker tot zijn recht te laten komen en zowel de geur als de smaak ervan bitterder te maken. Hoewel het een bier van spontane gisting is, verschilt de Iris enorm van de Lambik. Met zijn amberkleur en lichtjes bittere karamelsmaak is het een complex genuanceerd bier. |