"Belgisch bier, de brouwerijen en de biercultuur in België zijn zo intens verweven met de samenleving dat het onlosmakelijk deel is geworden van de Belgische identiteit”, aldus voorzitter van de Belgische Brouwers Jean-Louis Van de Perre. Belgische bieren verbinden Vlamingen, Walen en Brusselaars in een gemeenschappelijke eigenheid. Die unieke connectie tussen bier en België is sinds 2016 door de UNESCO officieel erkend als cultureel erfgoed.
De biercultuur is een begrip en wordt in ganse het land beleefd. We mogen fier zijn op de creativiteit en diversiteit van het Belgisch bierlandschap zoals onder meer de lambiekbieren van Brussel en het Pajottenland, de Waalse Saisons, de West-Vlaamse oud bruine biersoorten & de grote diversiteit in verscheidene Abdij- en Trappistenbieren.. Voor elk moment hebben we wel een passend biereke. We houden van ons bier en waarderen de kwaliteit en de oneindige diversiteit ervan.
Sinds begin 2015 is de Rubensruimte omgetoverd tot de Hemelse bierkelder - 'n waar snoepwinkelke voor de bierliefhebber. Toch durven we te stellen dat we GEEN bierrestaurant zijn, eerder 'n restaurantje mè 'n té groot gamma aan BLITSE Belgische bieren. Belgisch bier speelt daarmee 'n niet onbelangrijke rol in de formule van Witloof. Indien gewenst leiden wij u doorheen smaken, geuren en aroma’s. Gastronomisch en cultureel gepassioneerd laten wij u mee genieten van onze bijzondere ontdekkingen. Wij vinden 't kei-TOF om mè speciale bieren te koken, maar ook vinden wij 't heel BLITS om 'n TOFFE bijpassende pint te serveren bij uwe eenvoudige maaltijd voor 'n optimale smaakbeleving. Proeft, ontdekt en geniet, want de Belgische biercultuur verdient het absoluut!
brouwerij: | Brouwhuys De Vaart [Zemst, Vlaams-Brabant] |
volume: | 0.33 L |
alcohol: | 9.0% |
beschrijving: | Eeuwenlang reeds staat Leuven bekend om zijn bier en zijn studenten. In de 18de eeuw hadden de Leuvense studenten zelfs hun eigen bier: de Canjakker of het Collegebier genoemd. Luvanium Tripel is geïnspireerd op dit exclusieve bier dat door de studenten werd gedronken binnen de colleges en bekend stond om zijn krachtige smaak en samenstelling. Leuvense Studententripel: De Canjakker kon enkel gedronken worden binnen de 18de eeuwse katholieke colleges waar de studenten verbleven. Bij de maaltijd, tijdens de vrije uren of op vakantiedagen werd dit edele gerstenat geschonken om ervoor te zorgen dat de studenten niet naar de plaatselijke drankgelegenheden of “cabarets” zouden afzakken, maar binnen de muren van het college zouden blijven. De studenten zelf zouden nauw betrokken geweest zijn bij het mouten van de granen en het brouwen van het bier. Drie keer zo veel mout: Zoals in alle 18de eeuwse bieren van Leuven, bevatte de Canjakker naast gerst ook een groot percentage tarwe. Voor de Canjakker werd echter drie keer zoveel mout gebruikt als bij het gewone “enkele” bier van die tijd, waardoor het bier meer alcohol bevatte. Een “tripel” dus in de oorspronkelijke betekenis van het woord. Krachtig lekker: Luvanium Tripel wordt gebouwen met dezelfde brouwgranen als de vroegere Canjakker en is minstens even sterk: 9% vol.alc.. In nauwe samenwerking met enkele Leuvense studenten, werd het heerlijk krachtig karakter van dit degustatiebier nu opnieuw op punt gesteld. |