"Belgisch bier, de brouwerijen en de biercultuur in België zijn zo intens verweven met de samenleving dat het onlosmakelijk deel is geworden van de Belgische identiteit”, aldus voorzitter van de Belgische Brouwers Jean-Louis Van de Perre. Belgische bieren verbinden Vlamingen, Walen en Brusselaars in een gemeenschappelijke eigenheid. Die unieke connectie tussen bier en België is sinds 2016 door de UNESCO officieel erkend als cultureel erfgoed.
De biercultuur is een begrip en wordt in ganse het land beleefd. We mogen fier zijn op de creativiteit en diversiteit van het Belgisch bierlandschap zoals onder meer de lambiekbieren van Brussel en het Pajottenland, de Waalse Saisons, de West-Vlaamse oud bruine biersoorten & de grote diversiteit in verscheidene Abdij- en Trappistenbieren.. Voor elk moment hebben we wel een passend biereke. We houden van ons bier en waarderen de kwaliteit en de oneindige diversiteit ervan.
Sinds begin 2015 is de Rubensruimte omgetoverd tot de Hemelse bierkelder - 'n waar snoepwinkelke voor de bierliefhebber. Toch durven we te stellen dat we GEEN bierrestaurant zijn, eerder 'n restaurantje mè 'n té groot gamma aan BLITSE Belgische bieren. Belgisch bier speelt daarmee 'n niet onbelangrijke rol in de formule van Witloof. Indien gewenst leiden wij u doorheen smaken, geuren en aroma’s. Gastronomisch en cultureel gepassioneerd laten wij u mee genieten van onze bijzondere ontdekkingen. Wij vinden 't kei-TOF om mè speciale bieren te koken, maar ook vinden wij 't heel BLITS om 'n TOFFE bijpassende pint te serveren bij uwe eenvoudige maaltijd voor 'n optimale smaakbeleving. Proeft, ontdekt en geniet, want de Belgische biercultuur verdient het absoluut!
brouwerij: | Brouwhuys De Vaart [Zemst, Vlaams-Brabant] |
volume: | 0.33 L |
alcohol: | 7.1% |
beschrijving: | Luvanium Blond is een ongefilterd blond bier van hoge gisting met een alcoholgehalte van 7,2%. Luvanium is de vroegere naam van Leuven. Traditionele vloermout ligt aan de basis van de complexe smaak van de koning aller dranken zoals het in de 18de eeuw werd genoemd. De gerst van Luvanium Blond wordt manueel gemout op grote zolders zoals vroeger. Ruwe tarwe en haver zorgen voor een uitgelezen smakenpallet met een frisfruitige, ronde en romige smaak. Leuven telde in 1750 niet minder dan 42 brouwerijen in de buurt van de Dyle en die brouwden een exceptioneel bier van hoge gisting. Het was een rijke stad en ook de universiteitsstudenten hadden genoeg geld om het betere bier te betalen, dus de brouwers specialiseerden zich in bier gebrouwen met meer granen en veel tarwe. Het Leuvens bier werd zo lekker dat al de bezoekers van de stad er over spraken en eens huiswaarts gekeerd het ook daar begonnen te drinken. Zo kwam het dat in meer en meer plaatsen het Leuvens bier werd geschonken en steden als Brussel en Antwerpen zich zelfs verplicht zagen om extra belastingen te heffen, gezien het plaatselijke gerstenat anders niet meer werd verkocht. Maar zelfs al was het Leuvens bier dubbel zo duur, nog koos men voor "De koning aller dranken" zoals het werd genoemd in heel de Oostenrijkse Nederlanden. Het Leuvens bier werd dan ook beroemd van Parijs tot Amsterdam en het stond bekend om zijn zachte smaak, of zoals Jean-Baptiste Vrancken het lyrisch omschreef: "Het bier was uitzonderlijk zacht, met een onvergelijkbaar aroma en een uitgelezen smakenpalet". De Leuvenaars hadden echter een probleem. Het bier was in die tijd op zijn best als het snel werd gedronken, op het moment dat het nog in gisting was. Daarna verloor het zijn voornaamste troef, zijn zachte smaak. Omdat de export echter groeide, werden de Leuvense brouwerijen groter en duurde het steeds langer vooraleer het bier werd geconsumeerd. Het gevolg was dat de reputatie van dat super Leuvens bier begon achteruit te gaan. En zeker toen de Tsjechische hopbieren, die veel langer hun smaak behielden, de markt begonnen te veroveren, leek de zachte smaak van "de koning aller dranken" helemaal verloren te gaan. |