"Belgisch bier, de brouwerijen en de biercultuur in België zijn zo intens verweven met de samenleving dat het onlosmakelijk deel is geworden van de Belgische identiteit”, aldus voorzitter van de Belgische Brouwers Jean-Louis Van de Perre. Belgische bieren verbinden Vlamingen, Walen en Brusselaars in een gemeenschappelijke eigenheid. Die unieke connectie tussen bier en België is sinds 2016 door de UNESCO officieel erkend als cultureel erfgoed.
De biercultuur is een begrip en wordt in ganse het land beleefd. We mogen fier zijn op de creativiteit en diversiteit van het Belgisch bierlandschap zoals onder meer de lambiekbieren van Brussel en het Pajottenland, de Waalse Saisons, de West-Vlaamse oud bruine biersoorten & de grote diversiteit in verscheidene Abdij- en Trappistenbieren.. Voor elk moment hebben we wel een passend biereke. We houden van ons bier en waarderen de kwaliteit en de oneindige diversiteit ervan.
Sinds begin 2015 is de Rubensruimte omgetoverd tot de Hemelse bierkelder - 'n waar snoepwinkelke voor de bierliefhebber. Toch durven we te stellen dat we GEEN bierrestaurant zijn, eerder 'n restaurantje mè 'n té groot gamma aan BLITSE Belgische bieren. Belgisch bier speelt daarmee 'n niet onbelangrijke rol in de formule van Witloof. Indien gewenst leiden wij u doorheen smaken, geuren en aroma’s. Gastronomisch en cultureel gepassioneerd laten wij u mee genieten van onze bijzondere ontdekkingen. Wij vinden 't kei-TOF om mè speciale bieren te koken, maar ook vinden wij 't heel BLITS om 'n TOFFE bijpassende pint te serveren bij uwe eenvoudige maaltijd voor 'n optimale smaakbeleving. Proeft, ontdekt en geniet, want de Belgische biercultuur verdient het absoluut!
brouwerij: | Brouwerij Verhaeghe [Vichte-Anzegem, West-Vlaanderen] |
volume: | 0.33 L |
alcohol: | 6.8% |
beschrijving: | Gebrouwen met echte Belgische krieken uit de regio Sint-Truiden (geen smaakversterkers of extracten). Het basisbier van de “Chocolate Duchesse Cherry” is een roodbruin uit West-Vlaanderen met gemengde gisting. Dit bier heeft een hoge gistingsbasis en wordt vervolgens gerijpt op eikenhouten vaten waar het een tweede wilde gisting ondergaat. De tannines in de Bordeaux-wijnvaten geven deze Duchesse zijn zoete, fruitige, verfrissende en bitterzoete smaak. Als het basisbier klaar is, voegt de meesterbrouwer 20 Kg aan zure "Gorsem-krieken" per 100 liter toe aan het bier. Gedurende 6 maanden macereert het bier met de kersen. Een frisse en fruitige smaak met een zoetzure basis is het eindresultaat. Na 24 maanden verwerking en net voor het vullen, wordt een natuurlijk cacaodestillaat aan het bier toegevoegd dat het bier zachter maakt (zonder overboord te gaan) en het een chocoladesmaak geeft. |