"Belgisch bier, de brouwerijen en de biercultuur in België zijn zo intens verweven met de samenleving dat het onlosmakelijk deel is geworden van de Belgische identiteit”, aldus voorzitter van de Belgische Brouwers Jean-Louis Van de Perre. Belgische bieren verbinden Vlamingen, Walen en Brusselaars in een gemeenschappelijke eigenheid. Die unieke connectie tussen bier en België is sinds 2016 door de UNESCO officieel erkend als cultureel erfgoed.
De biercultuur is een begrip en wordt in ganse het land beleefd. We mogen fier zijn op de creativiteit en diversiteit van het Belgisch bierlandschap zoals onder meer de lambiekbieren van Brussel en het Pajottenland, de Waalse Saisons, de West-Vlaamse oud bruine biersoorten & de grote diversiteit in verscheidene Abdij- en Trappistenbieren.. Voor elk moment hebben we wel een passend biereke. We houden van ons bier en waarderen de kwaliteit en de oneindige diversiteit ervan.
Sinds begin 2015 is de Rubensruimte omgetoverd tot de Hemelse bierkelder - 'n waar snoepwinkelke voor de bierliefhebber. Toch durven we te stellen dat we GEEN bierrestaurant zijn, eerder 'n restaurantje mè 'n té groot gamma aan BLITSE Belgische bieren. Belgisch bier speelt daarmee 'n niet onbelangrijke rol in de formule van Witloof. Indien gewenst leiden wij u doorheen smaken, geuren en aroma’s. Gastronomisch en cultureel gepassioneerd laten wij u mee genieten van onze bijzondere ontdekkingen. Wij vinden 't kei-TOF om mè speciale bieren te koken, maar ook vinden wij 't heel BLITS om 'n TOFFE bijpassende pint te serveren bij uwe eenvoudige maaltijd voor 'n optimale smaakbeleving. Proeft, ontdekt en geniet, want de Belgische biercultuur verdient het absoluut!
brouwerij: | De Dolle Brouwers [Esen-Diksmuide, West-Vlaanderen] |
volume: | 0.33 L |
alcohol: | 8.0% |
beschrijving: | De benaming verwijst naar de oorspronkelijkheid en de zuiverheid van het bier. Het soortelijk gewicht van het wort is 1078, het alcoholpercentage 9%. Het brouwsel is donker door de mengeling van verschillende soorten mout en een urenlange kooktijd. Er wordt enkel bellenhop ‘Golding’ uit Poperinge gebruikt en het Oerbier is nagegist op fles. De lichtfrisse zurigheid door de gist en de melkzuurbacteriën. Het bier maakt een lichte smaakevolutie mee op fles en wordt wijnachtig. WEETJE: De geschiedenis van de brouwerij te Esen gaat terug tot 1835 toen dokter Louis Nevejan de brouwerij, later met stokerij, stichtte. In 1882 werd ze aangekocht door Alois Costenoble die ze bedrijvig hield tot 1927. Zijn zoon Moïse runde ze tot 1957 waarna zijn zoon Louis de zaak overnam.In 1980 namen De Dolle Brouwers de brouwerij over. De benaming komt van een fietsclubje ‘De Dolle Dravers’ dat maximaal uit 4 leden bestond. Dit waren de twee broers Herteleer, Dirk Coussée en Bernard Veranneman. Een voorwaarde om toe te treden tot de club was de jaarlijkse trip per fiets van Roeselare naar Cap-Gris-Nez en terug, en dit in één dag. Deze merkwaardige traditie wordt tot op heden herhaald, alhoewel ‘De Dolle Dravers’ niet meer bestaat. Het clublokaal was een huisje dat vroeger dienst deed als duivenhok, later als washuis. Bij de fietsers was er niet alleen een parate kennis van afstanden en hellingen, maar ook van de regionale biercultuur. ‘De Dolle Dravers’ werden anno 1980 ‘De Dolle Brouwers’ door de overname van een leegstaande brouwerij te Esen bij Diksmuide. Ze zouden er ‘Oerbier’ brouwen, zoals ze zelf hadden geëxperimenteerd thuis in de wastobbe, met enkel natuurlijke ingrediënten en met nagisting op de fles. |