"Belgisch bier, de brouwerijen en de biercultuur in België zijn zo intens verweven met de samenleving dat het onlosmakelijk deel is geworden van de Belgische identiteit”, aldus voorzitter van de Belgische Brouwers Jean-Louis Van de Perre. Belgische bieren verbinden Vlamingen, Walen en Brusselaars in een gemeenschappelijke eigenheid. Die unieke connectie tussen bier en België is sinds 2016 door de UNESCO officieel erkend als cultureel erfgoed.
De biercultuur is een begrip en wordt in ganse het land beleefd. We mogen fier zijn op de creativiteit en diversiteit van het Belgisch bierlandschap zoals onder meer de lambiekbieren van Brussel en het Pajottenland, de Waalse Saisons, de West-Vlaamse oud bruine biersoorten & de grote diversiteit in verscheidene Abdij- en Trappistenbieren.. Voor elk moment hebben we wel een passend biereke. We houden van ons bier en waarderen de kwaliteit en de oneindige diversiteit ervan.
Sinds begin 2015 is de Rubensruimte omgetoverd tot de Hemelse bierkelder - 'n waar snoepwinkelke voor de bierliefhebber. Toch durven we te stellen dat we GEEN bierrestaurant zijn, eerder 'n restaurantje mè 'n té groot gamma aan BLITSE Belgische bieren. Belgisch bier speelt daarmee 'n niet onbelangrijke rol in de formule van Witloof. Indien gewenst leiden wij u doorheen smaken, geuren en aroma’s. Gastronomisch en cultureel gepassioneerd laten wij u mee genieten van onze bijzondere ontdekkingen. Wij vinden 't kei-TOF om mè speciale bieren te koken, maar ook vinden wij 't heel BLITS om 'n TOFFE bijpassende pint te serveren bij uwe eenvoudige maaltijd voor 'n optimale smaakbeleving. Proeft, ontdekt en geniet, want de Belgische biercultuur verdient het absoluut!
brouwerij: | Brasserie Cantillon, Anderlecht [Brussel] |
volume: | 0.38 L |
alcohol: | 5.5% |
beschrijving: | Bij Cantillon wordt we de Lambik « jong » genoemd als hij één jaar gerijpt heeft. Na drie jaar is het bier volledig uitgerijpt. In het jonge bier zitten de natuurlijke suikers die noodzakelijk zijn voor de tweede gisting op fles. Het drie jaar oude bier zorgt van zijn kant voor het fijne boeket. Deze geuze is een complexe mengeling van Lambik met verschillende smaken en van verschillende leeftijden, die rijpt op houten vaten. Proeven is daarbij de hoofdtaak van de brouwer. Hij zal Lambik moeten proeven uit een tiental vaten, waarvan hij er uiteindelijk vijf of zes zal uitkiezen. Zo bekomt men de Geuze 100% Lambik, die bewijst hoe bijzonder de bieren van brouwerij Cantillon wel zijn. De flessen liggen plat in de kelder en blijven er gemiddeld een jaar, zodat de suikers omgezet kunnen worden in koolzuurgas (tweede gisting op fles). De verzadiging van het bier gebeurt traag en volledig natuurlijk. Zodra de Lambik begint te bruisen, spreken we van Geuze. |