"Belgisch bier, de brouwerijen en de biercultuur in België zijn zo intens verweven met de samenleving dat het onlosmakelijk deel is geworden van de Belgische identiteit”, aldus voorzitter van de Belgische Brouwers Jean-Louis Van de Perre. Belgische bieren verbinden Vlamingen, Walen en Brusselaars in een gemeenschappelijke eigenheid. Die unieke connectie tussen bier en België is sinds 2016 door de UNESCO officieel erkend als cultureel erfgoed.
De biercultuur is een begrip en wordt in ganse het land beleefd. We mogen fier zijn op de creativiteit en diversiteit van het Belgisch bierlandschap zoals onder meer de lambiekbieren van Brussel en het Pajottenland, de Waalse Saisons, de West-Vlaamse oud bruine biersoorten & de grote diversiteit in verscheidene Abdij- en Trappistenbieren.. Voor elk moment hebben we wel een passend biereke. We houden van ons bier en waarderen de kwaliteit en de oneindige diversiteit ervan.
Sinds begin 2015 is de Rubensruimte omgetoverd tot de Hemelse bierkelder - 'n waar snoepwinkelke voor de bierliefhebber. Toch durven we te stellen dat we GEEN bierrestaurant zijn, eerder 'n restaurantje mè 'n té groot gamma aan BLITSE Belgische bieren. Belgisch bier speelt daarmee 'n niet onbelangrijke rol in de formule van Witloof. Indien gewenst leiden wij u doorheen smaken, geuren en aroma’s. Gastronomisch en cultureel gepassioneerd laten wij u mee genieten van onze bijzondere ontdekkingen. Wij vinden 't kei-TOF om mè speciale bieren te koken, maar ook vinden wij 't heel BLITS om 'n TOFFE bijpassende pint te serveren bij uwe eenvoudige maaltijd voor 'n optimale smaakbeleving. Proeft, ontdekt en geniet, want de Belgische biercultuur verdient het absoluut!
brouwerij: | Geuzestekerij 3 Fonteinen, Beersel [Vlaams-Brabant] |
volume: | 0.75 L |
alcohol: | 7.0% |
beschrijving: | + UITGEPUT + Zenne y Frontera is een lambiekbier dat ontstond uit een samenwerking van lambiekbrouwer Armand Debelder van 3 Fonteinen en maître-sommelier Andy De Brouwer. Het gaat om een traditionele 3 Fonteinen lambiek gerijpt op vaten waarin olorososherry zat. Ze hopen met dit product een sterk smaaksignaal te geven aan de hedendaagse culinaire wereld. Andy De Brouwer, naast sommelier ook een notoir bierkenner, speelde al langer met het idee om als man van de streek "iets" met geuze te doen. Hij vond in Armand Debelder een ideale partner om te werken aan dit unieke product dat volgens hen de missing link vormt tussen bier en wijn. In mei 2012 trokken beiden naar het uiterste zuiden van Spanje om er samen op zoek te gaan naar sherryvaten. Uiteindelijk viel de keuze op vaten waarin gedurende 40 jaar oloroso en pedro ximénez rustte. Vervolgens liet Armand er zijn befaamde 3 Fonteinen lambiek op rusten. Op 1 maart 2014 werd de beste assemblage gebotteld om nadien nog eens anderhalf jaar op fles te rusten in de kelders van brouwerij 3 Fonteinen. Het resultaat is bijzonder geslaagd. De volle aroma's van de sherry en de kracht van het vat geven aan deze lambiek een verfijnde toets bovenop haar typische geuzekarakter. Andy spreekt zelf over "een nobel bier dat een boeket ontvouwt dat evolueert van fris zurig naar complex, notig en vol fruitig". De keuze om de lambiek net op sherryvaten op te voeden is niet toevallig. "Zowel in de Zennevallei als in de sherryregio spelen specifieke microflora en subtiele houtopvoeding een cruciale rol", aldus Armand. Het product is bovendien een combinatie uit de bier- en de wijnwereld en speelt dus in op de groeiende interesse vanuit de culinaire wereld om prachtige bier- en spijscombinaties te creëren. Voorlopig zijn er amper 4000 flessen op de Belgische markt, maar het is de bedoeling om van deze speciale cuvée een vaste waarde te maken. |