RADIO WITLOOF

LUISTERT NU 24 OP 24 NAAR RADIO WITLOOF (BONHEUR), ons eigen piraten-radiostationneke.

Want we gaan voorbij aan geluid, chaque heure - RADIO WITLOOF (BONHEUR).

Dagelijkse programmatie

TOFFE plaatjes kunt gij aanvragen bij diverse uitzendingen door 'n maileke te sturen naar: radio@witloof.nl.


ZWART-WIT LOOF TV

De meest opmerkelijke bewegende beelden van België, elken' dag verse nieuwe herbewerking…

Jan and Hubert van Eyck: het Gentse Altaarstuk [Sint-Baafskathedraal]

27.10.2013

Het Lam Gods, ook wel Gents altaarstuk, is een polyptiek geschilderd door Jan van Eyck en zijn oudere broer Hubert, in opdracht van Joos Vijd, voorschepen van de stad Gent, en zijn echtgenote. Het bevindt zich in de Sint-Baafskathedraal te Gent.

"Het Lam Gods" [1432] is een meesterwerk van de Vlaamse Primitieven. Het werk was aangevat door Hubert van Eyck, maar die overleed in 1426. Jan van Eyck werkte het verder af. Wellicht heeft Hubert het meeste van het werk gedaan [Jan van Eyck was in de periode voor 1430 vooral op diplomatieke missies]. Het was bedoeld voor de kapel van de opdrachtgever Joos Vijd [Vijdkapel] en zijn vrouw, Elisabeth Borluut.

In 1934 werden twee panelen gestolen [een van de bekendste kunstroven in België]; een van de panelen werd terugbezorgd en het andere, voorstellende "De rechtvaardige rechters", uiterst linksonder gesitueerd, werd nooit teruggevonden. In 1986 vond het veelluik zijn onderkomen in een streng beveiligde glazen kooi in de Villakapel of Doopkapel van de kathedraal met alarmsysteem, gewapende kapeldeur en voortdurende camerabewaking. In 2010 onderging het veelluik een grondig wetenschappelijk onderzoek ter voorbereiding op ingrijpende restauratiewerken die in 2012 aanvingen. Deze zouden duren tot minstens 2017.

Rien à déclarer - Extrait - La Rencontre

26.10.2013

Rien à déclarer is een Frans-Belgische filmkomedie uit 2010 geschreven en geregisseerd door Dany Boon en met hem en Benoît Poelvoorde in de hoofdrollen. De film werd op gemengde kritieken onthaald, maar was een groot bioscoopsucces met meer dan negen miljoen toeschouwers en zo'n 67 miljoen euro omzet wereldwijd.

Martial Solal & Toots Thielemans - Body And Soul

26.10.2013

Body And Soul par Martial Solal et Toots Thielemans en 1990.

Jean Baptiste Frédéric Isidor (Toots) baron Thielemans (Brussel, 29 april 1922) is een Belgisch jazzmuzikant, die behalve als gitarist en mondharmonicaspeler ook bekendheid verwierf als virtuoos fluiter. Thielemans is geboren in de Brusselse volkswijk Marollen.

ISABELLE A & GORKI - LIEVE KLEINE PIRANHA 0110 - LIVE GENT

26.10.2013

0110 CONCERTEN VOOR VERDRAAGZAAMHEID 2008 [ISABELLE A. & GORKI]

Onthaalbediende Alain Taillard trekt naar Rio

26.10.2013

Alain Taillard houdt er naast z'n job als onthaalbediende een uitzonderlijke hobby op na: elk jaar trekt hij naar Rio om er in het wereldvermaarde carnaval één van de hoofdrollen te vertolken. Tijdens een interview vertelt hij ons over zijn uitzonderlijke passie en zijn autobiografie, "L'homme du Carnaval de Rio".

De Avonturen van Kuifje - 20. Kuifje in Tibet

26.10.2013

Kuifje in Tibet [Tintin au Tibet] is het twintigste album uit de reeks Kuifje strips van de Belgische tekenaar Hergé. Het is verschenen in 1960. Van Kuifje in Tibet is eveneens een computerspel voor de Super Nintendo verschenen.

De Hergé Foundation, een stichting ter herinnering aan de schepper van stripheld Kuifje, ontving daarom op 1 juni 2006 te Brussel de Light of Truth Award uit handen van dalai lama Tenzin Gyatso. Volgens Tsering Jampa, directeur van International Campaign for Tibet Europe is Hergé's voorstelling van Tibet voor velen een introductie geweest tot het inspirerende landschap en de cultuur van Tibet. Het album verscheen rond 2001 in China onder de titel "Kuifje in Chinees Tibet", maar dat werd na protesten over die titel door de Hergé Foundation uit de handel genomen. Het stripboek heeft 62 pagina's.


Het verhaal

Op vakantie in de Alpen valt Kuifje in slaap tijdens een partijtje schaak met Kapitein Haddock. Hij krijgt een nachtmerrie over zijn oude Chinese vriend Tchang (De Blauwe Lotus). De volgende morgen krijgt hij een brief van Tchang waarin deze zijn komst naar Europa aankondigt. Maar een bericht in de krant meldt de dood van Tchang na een vliegtuigramp boven het gebergte van de Himalaya. Kuifje kan het niet geloven, en meent uit zijn droom op te maken dat Tchang nog leeft. Met Bobbie en de kapitein reist hij naar Kathmandu. Daar maken ze contact met de sherpa Tharkey. Hoewel zowel Tharkey als Haddock de reis als zinloos beschouwen, besluiten ze toch mee te gaan met Kuifje. Tharkey regelt ook een groep dragers, maar die laten hen uiteindelijk in de steek uit angst voor de Yeti, na het vinden van vreemde voetsporen.
Het drietal komt uiteindelijk aan bij het wrak van het vliegtuig. Kuifje gaat op onderzoek, en komt in een grot terecht, waar de naam van Tchang in een rots gekrast staat. Tchang leeft dus nog. Op de terugtocht naar het vliegtuig komen Kuifje en Bobbie echter in een sneeuwstorm terecht, waarbij Kuifje een glimp opvangt van de Yeti, maar in een spelonk valt. Als de storm voorbij is komt de groep weer bij elkaar.

Omdat de kans op overleving van Tchang heel gering is, en het zoeken onbegonnen werk zal zijn, gaat Tharkey weer terug. Kuifje besluit toch door te gaan na het zien van een gele sjaal aan een bergwand. Nadat Haddock moed ingedronken heeft besluiten ze samen de bergwand te beklimmen, aan elkaar verbonden door een touw. Haddock valt echter, en Kuifje kan hem niet optrekken. Als Haddock zichzelf los wil snijden om Kuifje te redden komt Tharkey hen echter te hulp. De sherpa heeft besloten om mee te gaan, omdat hij Kuifjes onbaatzuchtigheid bewondert.

's Nachts komen er meer problemen. Eén van de slaaptenten waait weg bij het opzetten [in het gezicht van de Yeti], en de andere is veel te klein waardoor hij kapot gaat. De groep moet nu verder blijven trekken, want inslapen zal in de vrieskou hun dood betekenen. Uitgeput komen ze aan bij de rand van de Tibetaanse hoogvlakte, en zien een Boeddhistisch klooster. Ze hebben het klooster echter nauwelijks gezien of ze komen in een lawine terecht. Een gewonde Kuifje stuurt Bobbie naar het klooster met een boodschap, maar Bobbie verliest het papier. Toch herkent een monnik Bobbie als een hond uit het visioen van Gezegende Bliksem, een leviterende helderziende monnik. Bobbie leidt hen naar de drie slachtoffers, die gered worden.

Twee dagen later krijgt Gezegende Bliksem weer een visioen, waarin Tchang zich bevindt in "de Muil van de Yak", waar de "Migou" bij hem is. De abt legt uit dat de Muil van de Yak een grot is, en dat de Migou een Tibetaanse naam is voor de Yeti. Haddock gelooft niet in visioenen en besluit, net als de gewonde Tharkey, terug te gaan naar Nepal. Kuifje gaat alleen naar een dorp in de buurt van de grot, waar men hem verzekert dat de Yeti vaak in de grot komt. Haddock is Kuifje alsnog achterna gekomen en gaat mee naar de Muil van de Yak. Als de Yeti naar buiten is gegaan gaat Kuifje alleen de grot in, met Haddock op de uitkijk. In de grot treft Kuifje een koortsachtige, zieke Tchang aan. De Yeti komt echter terug en probeert Kuifje aan te vallen, maar die verjaagt hem met de flits van zijn fototoestel. Tchang vertelt dat hij, als enige overlevende van de vliegramp, een grot invluchtte, waar hij door de Yeti werd aangetroffen. De Yeti gaf Tchang te eten, maar nam hem uiteindelijk mee naar een andere plek toen een hulpexpeditie naar het wrak kwam. Het valt Kuifje op dat Tchang spreekt van een "arme sneeuwman" in plaats van een "verschrikkelijke". Als Kuifje, Haddock en Tchang later weer naar Nepal vertrekken, wijst Tchang er nog eens op dat de Yeti wel degelijk iets menselijks in zich heeft.


Achtergrond

Het album wordt beschouwd als een van de beste uit de gehele reeks. De karakters zijn zeer realistisch vormgegeven en moeten constant morele keuzes maken. De illustraties zijn onnavolgbaar.

Het album heeft als belangrijkste thema's: Integriteit, trouw, en moed. Bovendien is de kleur wit een zeer belangrijk aspect. Het schijnt dat Hergé een droom kreeg waar slechts wit in voorkwam, wat hem benauwde, en aanspoorde om dit album te maken. Merk op, dat zelfs Bobbie morele vraagstukken krijgt te verwerken [het wel of niet drinken van alcohol, het afleveren van de noodbrief].

Er zit een stuk in waar Kuifje wordt gered door Boeddhistische monniken. De westerse cultuur heeft Boeddhistische monniken laten vliegen als deze een visioen kregen.

Kuifjes ontmoeting met Tchang was gebaseerd op Hergés verlangen om zijn oude Chinese vriend Chang Chongren, die hem ten tijde van De Blauwe Lotus had geholpen met de research voor dit album, terug te ontmoeten. Het zou voor Hergé echter tot 1981 duren voor zij elkaar terug zouden ontmoeten, haast 50 jaar sinds ze elkaar voor het laatst gezien hadden. De striptekenaar verkeerde namelijk lange tijd in de veronderstelling dat zijn goede vriend overleden was en bovendien was het onder het regime van Mao niet mogelijk om zomaar contact te hebben met westerlingen.

Alloo!: Axel Daeseleire

26.10.2013

Vandaag verjaart: Axel Daeseleire

Axel Dorothée Marc Daeseleire [Gent, 26 oktober 1968] is een Vlaams acteur en dj. Hij is bekend om zijn rollen in onder andere de internationaal gelauwerde tv-reeks Matroesjka's, en de speelfilms Team Spirit, Team Spirit 2 en De Hel van Tanger.

Tijdens zijn toneelopleiding aan de Antwerpse Studio Herman Teirlinck speelde Daeseleire een rol in de film 'Ad Fundum' van Erik Van Looy. Nadien volgden diverse film- en televisierollen, onder andere in 'She Good Fighter', 'Thuis' en 'Terug naar Oosterdonk'. In 1998 vertolkte hij de hoofdrol in de film 'Dief!', gebaseerd op het leven van de Antwerpse boef Frans Van Reeth, beter bekend als 'Frans De Kleerkast'. Van 1999 tot 2002 brak Daeseleire door bij het grote publiek via zijn rol als Ben Vanneste in de politiereeks 'Flikken'.
Op dit moment speelt hij de hoofdrol in de VT4-serie Vermist als Eric Coppens.

In het voorjaar van 2007 zond VTM 'Celebrity Shock' uit. Axel was samen met zijn partner Anne De Baetzelier op avontuur in Peru. Daar ondergingen ze een 'reiniging' van het lichaam met een Ayahuasca brouwsel.
Behalve acteren en dj'en, schrijft Axel poëzie en is hij medeoprichter van het kunstenaarscollectief ADAMAVA. In 2005 verscheen zijn eerste poëziebundel 'Nachtdier' [Berghmans Uitgevers]. Tevens heeft Axel op dit moment een evenementenbureau dat exclusieve feestjes organiseert. Axel Daeseleire woont in Antwerpen-Stad.

Urbanus - Hebben jullie mijn filmpkes al gezien? [1983] - deel I

26.10.2013

Urbanus, artiestennaam van Urbain Joseph Servranckx [Sint-Gertrudis-Pede, 7 juni 1949] is een Belgisch komiek, cabaretier, zanger, gitarist, stripauteur en acteur. Oorspronkelijk gebruikte hij Urbanus van Anus als artiestennaam.

Urbanus geniet zowel in Vlaanderen als Nederland al sinds 1974 grote populariteit en faam. Alhoewel hij vooral bekendstaat als komiek, werden ook zijn liedjes bekende en vaak gedraaide hits, zoals Bakske vol met stro [1979], Madammen met een bontjas [1980] en Hittentit [1982]. Tot 2008 waren twee films waarin hij de hoofdrol speelde, Hector [1987] en Koko Flanel [1990] de grootste Vlaamse kaskrakers in de bioscoop. Urbanus is ook een productief scenarist van stripverhalen, zoals zijn eigen vedettenstrip Urbanus en de series De Geverniste Vernepelingskes, Plankgas en Plastronneke en Mieleke Melleke Mol.

Zijn humoristische stijl kan omschreven worden als absurd, volks, subversief, anarchistisch, kinderlijk, morbide, soms vulgair en populistisch.