RADIO WITLOOF

LUISTERT NU 24 OP 24 NAAR RADIO WITLOOF (BONHEUR), ons eigen piraten-radiostationneke.

Want we gaan voorbij aan geluid, chaque heure - RADIO WITLOOF (BONHEUR).

Dagelijkse programmatie

TOFFE plaatjes kunt gij aanvragen bij diverse uitzendingen door 'n maileke te sturen naar: radio@witloof.nl.


ZWART-WIT LOOF TV

De meest opmerkelijke bewegende beelden van België, elken' dag verse nieuwe herbewerking…

Alloo!: Axel Daeseleire

26.10.2013

Vandaag verjaart: Axel Daeseleire

Axel Dorothée Marc Daeseleire [Gent, 26 oktober 1968] is een Vlaams acteur en dj. Hij is bekend om zijn rollen in onder andere de internationaal gelauwerde tv-reeks Matroesjka's, en de speelfilms Team Spirit, Team Spirit 2 en De Hel van Tanger.

Tijdens zijn toneelopleiding aan de Antwerpse Studio Herman Teirlinck speelde Daeseleire een rol in de film 'Ad Fundum' van Erik Van Looy. Nadien volgden diverse film- en televisierollen, onder andere in 'She Good Fighter', 'Thuis' en 'Terug naar Oosterdonk'. In 1998 vertolkte hij de hoofdrol in de film 'Dief!', gebaseerd op het leven van de Antwerpse boef Frans Van Reeth, beter bekend als 'Frans De Kleerkast'. Van 1999 tot 2002 brak Daeseleire door bij het grote publiek via zijn rol als Ben Vanneste in de politiereeks 'Flikken'.
Op dit moment speelt hij de hoofdrol in de VT4-serie Vermist als Eric Coppens.

In het voorjaar van 2007 zond VTM 'Celebrity Shock' uit. Axel was samen met zijn partner Anne De Baetzelier op avontuur in Peru. Daar ondergingen ze een 'reiniging' van het lichaam met een Ayahuasca brouwsel.
Behalve acteren en dj'en, schrijft Axel poëzie en is hij medeoprichter van het kunstenaarscollectief ADAMAVA. In 2005 verscheen zijn eerste poëziebundel 'Nachtdier' [Berghmans Uitgevers]. Tevens heeft Axel op dit moment een evenementenbureau dat exclusieve feestjes organiseert. Axel Daeseleire woont in Antwerpen-Stad.

Urbanus - Hebben jullie mijn filmpkes al gezien? [1983] - deel I

26.10.2013

Urbanus, artiestennaam van Urbain Joseph Servranckx [Sint-Gertrudis-Pede, 7 juni 1949] is een Belgisch komiek, cabaretier, zanger, gitarist, stripauteur en acteur. Oorspronkelijk gebruikte hij Urbanus van Anus als artiestennaam.

Urbanus geniet zowel in Vlaanderen als Nederland al sinds 1974 grote populariteit en faam. Alhoewel hij vooral bekendstaat als komiek, werden ook zijn liedjes bekende en vaak gedraaide hits, zoals Bakske vol met stro [1979], Madammen met een bontjas [1980] en Hittentit [1982]. Tot 2008 waren twee films waarin hij de hoofdrol speelde, Hector [1987] en Koko Flanel [1990] de grootste Vlaamse kaskrakers in de bioscoop. Urbanus is ook een productief scenarist van stripverhalen, zoals zijn eigen vedettenstrip Urbanus en de series De Geverniste Vernepelingskes, Plankgas en Plastronneke en Mieleke Melleke Mol.

Zijn humoristische stijl kan omschreven worden als absurd, volks, subversief, anarchistisch, kinderlijk, morbide, soms vulgair en populistisch.

Het Pleintje - aflevering 5 [BRTN, 1986]

25.10.2013

Populaire TV reeks op BRT in de jaren '80 van Jan Matterne

met Jo De Meyere, Manu en René Verreth, Nora Tilley, Johny Voners, Jef Burm, Rita Smets, Ugo Prinsen, Jenny Tanghe, Janine Bisschops, Jaak Van Assche, Geert Vermeulen, Katrien Piessens, Jeanine Schevernels, Jakcy Morel, Aafke Bruining, Jordi Goetstouwers, Tessy Moerenhout, Tuur De Weert, Caroline Rottier, Paul Carpentier, Lia Lee, Alex Wilequet, Theo Hijzen, Bert Champagne, Emmy Leemans, Machteld Ramoudt, Doris Van Caneghem & Mandus De Vos

Dag Sinterklaas [aflevering 14/1] - Waarom is Zwarte Piet zwart?

25.10.2013

Dag Sinterklaas [1993-1994] was een Vlaams televisieprogramma over Bart Peeters die elke dag op bezoek ging bij Sinterklaas en Zwarte Piet in een kasteel, hun tijdelijke verblijfplaats als zij in België zijn om pakjes uit te delen. [Seizoen 2, aflevering 14 met Bart Peeters in de intro].


ZOTTE DISCUSSIE

Zijn we niet een beetje aan het overdrijven? Een beetje veel? Een commissie van de Verenigde Naties is een onderzoek bezig naar het sinterklaasfeest in Nederland. Voor de voorzitster is het nu al duidelijk: “Wij begrijpen niet waarom jullie niet inzien dat dit een terugkeer naar de slavernij is en dat zoiets in de 21ste eeuw niet meer door de beugel kan”, zegt de Jamaicaanse professor [?] Verene Shepherd.

Zij heeft het over de figuur van Zwarte Piet. Zijn huidskleur, gekoppeld aan zijn knechtenrol, is voor mevrouw Shepherd een vorm van racisme. En moet dus herdacht worden, of simpelweg afgeschaft. Dat de Verenigde Naties zich in de kwestie menen te moeten mengen is uiterst merkwaardig.

Dat is immers dezelfde organisatie die hopeloos is verdeeld over de burgeroorlog in Syrië, en die we evenmin hebben gehoord over de bootvluchtelingen die quasi elke dag verdrinken in de Middellandse Zee.

Maar die club van vetbetaalde diplomaten gaat zich nu dus wel bezighouden met de prangende vraag of Zwarte Piet, na eeuwen van kinderplezier, niet begraven moet worden. Of wit geschilderd? En Sinterklaas misschien zwart, of geel of bruin? Trouwens, zou ‘hij’ niet beter een ‘zij’ worden? Want voor de vrouwen moet het toch redelijk beledigend zijn dat dé grote kindervriend een man is, terwijl de mama’s over het algemeen toch veel meer voor de kinderen doen dan de papa’s.

Ik wil maar zeggen, de Verenigde Naties zijn zich hopeloos belachelijk aan het maken door zich te bemoeien met een oud volksgebruik waarin geen gram racisme of verdoken kolonialisme schuilt. Dit is onschuldige folklore. Dit zijn volksgebruiken geworteld in oude heidense tradities zonder enige slechte bijbedoelingen.

Zolang kinderen geloven dat de vriend van Sinterklaas door de schoorsteen kruipt om cadeautjes aan te brengen, en zolang roet zwart is, zal Zwarte Piet ook zwart zijn. De Nederlandse premier Rutte had het beste antwoord op de nonsensicale kritiek van prof. Shepherd. “Zwarte Piet is zwart, daar kunnen we weinig aan veranderen.” Laat ons het daar aub bij houden en de flauwekul stoppen. Er zijn best wel andere dingen om ons hoofd over te breken.

[Door Paul Geudens, Gazet van Antwerpen]

freddy sunder - calling car boogie [1953]

25.10.2013

Freddy Sunder [echte naam: Fritz Sundermann] geboren te Antwerpen op 4 juni 1931, is een Belgisch jazzmusicus, zanger, gitarist en dirigent.

Sunder studeerde als kind viool en was als 14-jarige al orkestzanger in bigbands en combo's. Toen hij 17 was, volgde hij gitaarlessen bij Marcel Bossu en ook harmonieleer en seriële muziek. In 1953 bracht hij zijn eerste albums uit, die toen nog gepromoot werden alsof hij een Amerikaans artiest was. Hij scoorde toen hits met "Kaw Liga", "Rio Rita" en "Calling Car Boogie". In 1961 richtte hij de groep The Clouds op.

Sunder speelde een tijdlang mee in het orkest van Willy Rockin en toerde onder meer in Europa, Afrika en Zuidoost-Azië. Hij speelde bij verschillende grote namen, zoals Peggy Lee, Sammy Davis Jr., Natalie Cole, Shirley Bassey en Toots Thielemans.

Van 1957 tot 1965 was hij gitarist en zanger in het BRT-orkest van Francis Bay, dat in 1965 door Etienne Verschueren werd overgenomen en omgedoopt tot het "BRT-Jazzorkest". Sunder was van 1981 tot 1990 zelf dirigent van het BRT-orkest. Nadat de BRT Big Band in 1990 werd ontbonden, was Sunder enkele jaren docent aan het Gentse Muziekconservatorium.

Peter Goossens - Witloofrollekes [Klassieker]

25.10.2013

Peter Goossens [Zottegem, 1964] is een Belgisch chef-kok die een restaurant heeft met drie Michelinsterren.

Na zijn opleiding in Hotelschool Ter Duinen in Koksijde, deed Goossens ervaring op in Parijs, waar hij vier jaar lang in diverse restaurants werkte, en in Thoissey en Kruishoutem.

Peter Goossens begon zijn eigen restaurant in 1987. In 1992 startte hij het restaurant 'Hof Van Cleve' in Kruishoutem. Sindsdien won hij diverse prijzen. Hij was in 1998 één van de jongste chefs ooit met twee Michelinsterren. Tegenwoordig heeft zijn restaurant drie Michelinsterren.

Gault Millau erkende hem al in 1991 met 15/20 en twee koksmutsen. In 1994 werd dit 17/20 en drie koksmutsen. De vierde koksmuts en 19/20 volgden in 2000. In 2004 werd hij Chef van het jaar en sindsdien heeft hij een beoordeling van 19,5/20. In 2011 kreeg Hof van Cleve 19,5/20 en 5 koksmutsen.

Tussen 2007 en 2009 baatte Goossens ook een brasserie uit in het Museum voor Schone Kunsten te Brussel. In deze brasserie zijn enkel typisch Belgische gerechten te verkrijgen.

Goossens duikt ook regelmatig op als gast tijdens tv-programma's. Zo was hij gedurende drie seizoenen één van de juryleden in het programma "Mijn Restaurant" op de Vlaamse zender VTM. In het najaar van 2010 werd hij één van de dragende krachten achter Njam!, het nieuwe kookkanaal van Studio 100.

Eind 2010 werd Goossens benoemd tot ridder in de Leopoldsorde. In 2011 werd hij ereburger van Kruishoutem.

Basta [Aflevering 3]

25.10.2013

Basta is een Vlaams televisieprogramma dat in het voorjaar van 2011 werd uitgezonden op de Vlaamse openbare zender Eén. Het was een combinatie tussen een komisch televisieprogramma, een actualiteitenrubriek en een misdaadprogramma. Het programma handelde over zelfgeknutselde onderzoeksjournalistiek. Men kaartte actuele frustraties aan en gaf de veroorzakers een koekje van eigen deeg. De reeks werd gemaakt door het cabaretviertal Neveneffecten [Jonas Geirnaert, Lieven Scheire, Koen De Poorter en Jelle De Beule] bij het productiehuis Woestijnvis.

De Avonturen van Kuifje - De Zaak Zonnebloem

24.10.2013

De zaak Zonnebloem (L'Affaire Tournesol) is het achttiende album uit de reeks Kuifje strips van de Belgische tekenaar Hergé. Het is verschenen in 1956. In 1984 verscheen een nieuwe Nederlandse vertaling. Het stripboek heeft 62 pagina's.


Kasteel Molensloot is in rep en roer; alles wat van glas is gemaakt springt op geheimzinnige wijze aan scherven. Alleen Professor Zonnebloem ontsnapt aan deze opschudding, hij vertrekt naar Genève, maar verdwijnt ... Kuifje en Kapitein Haddock ontdekken vervolgens dat hij werd geschaduwd door geheime agenten en snellen hem onmiddellijk te hulp.


Achtergrond

1. De Zaak Zonnebloem is het antwoord van Hergé op de Koude Oorlog. Bordurische en Syldavische agenten proberen Trifonius Zonnebloem te ontvoeren zodat ze zijn plannen van één van zijn uitvindingen, een geheim wapen dat het volk van Bordurië en hun leider Plekszy-Gladz, heersers van de wereld kunnen maken, kunnen achterhalen.
2. De Bordurische leider Pleksy-Gladz wordt in de reeks vaak vermeld ("Bij de snorharen van Pleksy-Gladz"), maar is behalve enkele standbeelden nooit in levende lijve te zien. Zijn naam is gebaseerd op het woord plexiglas en de figuur zelf op Jozef Stalin.
3. Hergé heeft zich voor de achtergrond geïnspireerd op Genève en omgeving. Zo zien we het station van Genève en het hotel Cornavin, dat ook echt bestaat. In dit hotel is er een valse deur geplaatst met het kamernummer 122 dat professor Zonnebloem in het album had.