RADIO WITLOOF

LUISTERT NU 24 OP 24 NAAR RADIO WITLOOF (BONHEUR), ons eigen piraten-radiostationneke.

Want we gaan voorbij aan geluid, chaque heure - RADIO WITLOOF (BONHEUR).

Dagelijkse programmatie

TOFFE plaatjes kunt gij aanvragen bij diverse uitzendingen door 'n maileke te sturen naar: radio@witloof.nl.


ZWART-WIT LOOF TV

De meest opmerkelijke bewegende beelden van België, elken' dag verse nieuwe herbewerking…

Eddy Wally - Ik spring uit een vliegmachien [Sportpaleis, 2008]

07.05.2014

Eddy Wally [Zelzate, 12 juli 1932] is een Belgische zanger die bekend is om zijn hits Chérie [1966], Als marktkramer ben ik geboren (1969) en Ik spring uit een vliegmachien [1996].

WIM DELVOYE in het Louvre, Parijs [2012]

07.05.2014

Filmpke door Nikolaï Saoulski

Wim Delvoye [Wervik, België, 1965] is een hedendaags Vlaams kunstenaar die werd opgeleid in Gent.

Het werk van Delvoye kenmerkt zich door een grote interesse in ambachtelijke, niet direct met kunst verband houdende, productieprocessen. Vaak speelt ook ironie een grote rol. Delvoye heeft een grote interesse in het banale, zoals excrementen. Hij houdt wel van provocatie en confrontatie, van grappen en grollen. Maar tegelijkertijd is zijn kunst uiterst serieus en zorgen zijn creaties voor discussie. Wim Delvoye confronteert uitgeholde beelden van de populaire cultuur met zichzelf en het verleden. Maatschappelijke ordeningen en klassen worden vaak met elkaar vermengd: hij jongleert met 'hoge' en 'lage' cultuur. Hij zet logica op zijn kop. Hij speelt een subtiel spel van betekenissen en associaties. Het varken bijvoorbeeld, is een dier dat in oorsprong in het wild leefde en een schrander dier is. In onze tijd is het verworden tot een industrieel product, een bleekroze evenknie van de naakte blanke mens, een spreekwoordelijk boegbeeld van stompzinnigheid.


Een selectie van zijn oeuvre:

1990 - Deelname aan Biënnale van Venetië

1992 - Op documenta IX in Kassel toonde hij getatoeëerde varkens, die hij met assistentie van een dierenarts onder narcose behandelde. De getatoeëerde varkens transformeerden zich alzo tot kunstwerk met een toegevoegd copyright. Het slachten ervan is dus niet toegestaan en strafbaar. De kunstenaar stelt hoge eisen aan de omstandigheden waaronder de varkens tentoongesteld worden. Zo is er onder meer gezorgd voor ruim voldoende plaats, een gezellig nachtverblijf en zelfs een gezelschapsvarken [dat overigens niet getatoeëerd is].

1999 - Delvoye maakt een video over het uitknijpen van jeugdpuistjes [Sybille].

2000 - Delvoye maakt een machine die poep produceert: Cloaca. Het is een machine die het menselijk spijsverteringsstelsel nabootst.

2003 - GAIA verhinderde dat de kunstenaar 23 varkens tatoeëert voor de poëziezomer in Watou.

2007 - CATERPILLAR serie. Een reeks uit Cortenstaal gemaakte "graafmachines", afgewerkt met [neo-]gotische motieven.

2009 - De eerste versie van de "Torre", ontworpen specifiek voor de Biënnale van Venetië, verschijnt in het Peggy Guggenheim.

2010 - Nadat de "Torre" verder wordt uitgewerkt, verschijnt hij in de tuin van het Musée Rodin te Parijs waarbij werk van Delvoye samengebracht wordt met beelden van Auguste Rodin.

2010 - De "Torre" kreeg een extra [onderste] verdiep en werd op het dak van Horta's Bozar geplaatst [Brussel].

Het werk van Delvoye bevindt zich in collecties van vooraanstaande kunstmusea, waaronder het MUDAM in Luxemburg. In dit museum is er een installatie, Euterpe [2001], te bezichtigen voorstellende een gotische kapel met vele glasramen. Daarop ziet men niet, zoals gebruikelijk, heiligen of religieuze taferelen maar een compositie van röntgenfoto's van zoenende en vrijende koppeltjes. Het zijn dus vrij 'heidense' beelden, maar tegelijk herinneren de skeletten en de schedels van de röntgenopnamen aan de dood, zoals de vanitasschilderijen van de oude meesters.

Selah Sue - Every Now and Then [Live in Lille, 2012]

07.05.2014

Selah Sue, geboren als Sanne Putseys [Leuven, 3 mei 1989], is een Belgisch singer-songwriter.

Sanne Putseys is afkomstig uit het Vlaams-Brabantse Leefdaal, een deelgemeente van Bertem. Sanne ging naar de middelbare school Heilig-Hart College in Wezembeek-Oppem [Tervuren] Ze leerde op haar vijftiende op de akoestische gitaar spelen en begon toen ook al eigen liedjes te schrijven. Op haar 17de trad ze als jongste en enige vrouwelijke artieste op tijdens het opensongcontest Open Mic-avond in Het Depot in Leuven. Organisator en zanger Milow, of Jonathan Vandenbroeck, merkte haar op en vroeg haar op te treden in zijn voorprogramma. Later speelde ze ook nog in het voorprogramma van Jamie Lidell in Londen en Parijs en stond ze met Novastar in het Amsterdamse Paradiso en ook in dat van Prince in Antwerpen.

Toen de radiozender Studio Brussel in het programma Volt op zoek ging naar de toekomst van de Belgische muziek, mochten tal van gevestigde Belgische waarden hun protegé voorstellen en voor Milow was dat Selah Sue. Samen speelden ze dan Explanations op de radio.

Van september 2008 tot eind augustus 2009 zat ze in de schoot van AB Artist In Residence. De AB staat hiermee artiesten waarin ze sterk geloven en die geen platenfirma of management hebben bij in een carrièreplanning. Hierdoor werd ze een beetje een huisartiest van de AB en kon ze een demo opnemen.

Naast covers van Erykah Badu en Amy Winehouse heeft ze ook een pak eigen nummers. Twee van haar bekendste nummers zijn het akoestische 'Mommy' en 'Black part love'. Deze laatste werd in december 2008 als haar eerste single uitgebracht.

In 2009 trad Sue op op het North Sea Jazz Festival en bij Lowlands. Ook was ze een keer te zien op Couleur Café. Op 8 november 2010 verzorgde ze het voorprogramma van Prince in het Sportpaleis in Antwerpen. Ook is ze te horen op het album van Cee Lo Green.

Op 1 mei 2010 was te zien op het Schoolrock Festival in samenwerking met Addicted Kru Sound

Op 7 januari 2011 was Selah Sue een van de winnaars van de Music Industry Awards 2010. Ze behaalde de belangrijke MIA voor "Beste vrouwelijke soloartiest". Bij Humo's Pop Poll kreeg Selah Sue de prijs van beste Belgische zangeres van 2010.

Op 4 maart 2011 werd haar naamloze debuutalbum uitgebracht, dat een combinatie van soul, jazz en reggae bevat.

In de zomer van 2011 trad ze op de volgende festivals op: Pinkpop, Rock Werchter, het North Sea Jazz Festival, Sziget, de Lokerse Feesten en Lowlands.

Op zaterdag 3 december 2011 ontving ze uit handen van Paul de Leeuw en Sinterklaas bij het programma PAU!L een gouden plaat voor de Nederlandse verkoop van haar debuutalbum Selah Sue.

Ze werd bij de Music Industry Awards reeds in 2010 verkozen als beste vrouwelijke soloartiest. Deze titel verlengde ze op 10 december 2011 tijdens de Music Industry Awards 2011. Die avond haalde ze ook MIA's voor "Best verkochte artiest" en "Album van het jaar 2011".

In oktober 2011 kreeg Selah Sue een European Border Breakers Award [EBBA]. Deze prijs wordt jaarlijks door de Europese Commissie toegekend aan tien Europese artiesten die grensoverschrijdend succes hebben met hun eerste Europese release. Op 11 januari 2012 werd bekendgemaakt dat Selah Sue bovendien de EBBA-publieksprijs heeft gewonnen – deze wordt door het publiek gekozen uit de tien winnaars van een EBBA.

Bij de Music Industry Awards 2012 won Selah Sue de prijs voor beste vrouwelijke soloartiest. Ze was aanwezig in de rechtstreekse show van de uitreiking op 8 december 2012 en bracht live een nummer.

Op 15 januari bracht Walk off the Earth een nummer uit samen met Selah Sue genaamd "Can't Take My Eyes Off You".

De raad der dwaze wijzen: Marc Reynebeau

06.05.2014

Vandaag verjaart: Marc Reynebeau [Albertstad [Belgisch-Congo], 6 mei 1956], Belgisch journalist, columnist en historicus. Hij was een tijdlang verbonden aan het weekblad Knack, en thans als redacteur Weekendbijlagen bij de krant De Standaard. Naast columns schrijft hij ook boeken en essays.

Flip Kowlier - Angelique zingt

03.05.2014

Flip Kowlier, geboren als Filip Willy Mariette Cauwelier [Izegem, 1976] is een Vlaamse singer-songwriter die zingt in het West-Vlaams [het dialect van West-Vlaanderen].

Naast zijn solocarrière is Kowlier ook één van de frontmannen van de West-Vlaamse hiphop-groep 't Hof van Commerce en bassist in de groep My Velma. Hij heeft tevens de cd van Idool-finalist Brahim geproduceerd en diens teksten geschreven.

Hij is succesvol in zowel België als Nederland en stond al meermaals op diverse festivals [waaronder Marktrock Leuven en Rock Werchter]. Zijn eerste grote optreden was in de Ancienne Belgique in 2001, in het voorprogramma van Laïs.

Daarnaast heeft Flip Kowlier ook twee boeken geschreven: 'Conflicten over etensresten' en 'Over kabouters'. Twee kinderboeken in samenwerking met Frow, die ook het artwork van zijn eerste cd verzorgde.

Ook werkte hij, samen met Michael Franti en Gabriel Rios, mee aan What's this, de benefietsingle voor de Studio Brussel-actie Music for Life.

Op donderdag 19 januari 2006 werd hij gehuldigd als Ereburger van Stad Izegem. Op 2 februari 2009 werd hij de laureaat van de Vlaamse Cultuurprijs voor Muziek.

Louis Tobback in De Slimste mens ter wereld

03.05.2014

Vandaag verjaart: Louis Marie Joseph Tobback[Leuven, 3 mei 1938], Belgisch minister van staat, eresenator en sinds 27 september 1995 burgemeester van Leuven. Tobback is een Vlaamse socialist die als parlementair fractieleider, voorzitter van de SP [nu sp.a] en minister in de Belgische regering een belangrijke plaats heeft verworven in de geschiedenis van de Belgische en Vlaamse sociaaldemocratie.