Meer info & programma: https://gentsefeesten.stad.gent
Zeer toffe tip voor ontbijt, lunch en/of overnachting: http://www.clouds9000.com
OUDBEITJE
Verse aardbeien worden toegevoegd aan oude Lambiek. Na 1 jaar rijping wordt het heldere lambiekbier op flessen getrokken. Alcoholgehalte: 6%
INGREDIËNTEN
Oude Lambiek, aardbeien
BIJZONDERHEDEN
Oudbeitje wordt aangeboden als een apéritief. Aangezien het een lambiekbier betreft is het dus een "plat" (dwz geen schuim en geen pareling) bier. Dit absolute specialleke is ook zeer TOF bij onze Luikse wafel mè verse jetbees. Fris geschonken is het een uitstekende dorstlesser: zeldzaam & uniek!
PRODUCENT
GEUZESTEKERIJ HANSSENS ARTISANAAL
REGIO
Groene gordel: Pajottenland
Dworp / Beersel [Vlaams-Brabant]
GEWICHT / INHOUD / PRIJS
fles van 37,5cl / aan 'ne ocharme € 9.35
Blossom Gueuze is een 2 tot 3 jaar oude lambiek gerijpt op hout, gemengd met 12 maanden oude lambiek en vlierbloesem. Hergisting op fles geeft deze geuze een gouden kleur en combineert de zure smaak van lambiek met de natuurlijke en frisse aroma's van vlierbloesem. Gelimiteerde oplage.
SpontanBasil is een assemblage van op eik gerijpte, 1 en 2 jaar oude lambiek verrijkt met verse basilicum. De jonge lambiek bevat nog voldoende gisten en suikers voor hergisting op de fles. Bij dit proces ontstaat ook koolzuurgas, dat voor een mooie sprankeling en schuimvorming zorgt. Eveneens gelimiteerde oplage.
In 1990 werd de Orde van de Oost-Vlaamse Meester-Distillateurs vzw opgericht, een initiatief van de Economische Raad voor Oost-Vlaanderen (EROV) en een aantal jeneverproducenten. Zij bundelt de krachten van 11 Oost-Vlaamse jeneverproducenten en zet zich in voor de erkenning van de verschillende Oost-Vlaamse graanjenevers. Deze erkenning wordt nagestreefd bij de officiële instanties (op Vlaams niveau een feit, op Europees vlak erkend sinds december 2007), maar vooral ook bij het publiek, de consument.
Voor de erkenning bij de consument is het maken van een authentieke en kwaliteitsvolle Oost-Vlaamse graanjenever een eerste basisvereiste. Hiervoor werd het kwaliteits- en herkomstlabel O’de Flander gecreëerd. Draagt een jenever dit label, dan is de consument er zeker van dat het gaat om een authentieke Oost-Vlaamse graanjenever.
Onze ‘nationale geestrijke drank’ heeft een heel aparte geschiedenis geschreven. Een geschiedenis die heel nauw verweven is met deze van een volk. En het is goed dat een volk haar tradities koestert. Het jeneverstoken in Oost-Vlaanderen heeft een aparte en rijke traditie.
Weinigen weten dat omstreeks 1883 een kwart van de industriële stokerijen en twee derden van de landbouwstokerijen in Oost-Vlaanderen gevestigd waren. Terecht kan dus gezegd worden dat Oost-Vlaanderen toen het centrum van het jenevergebeuren was. Diverse gebeurtenissen (Wet Vandervelde, opeising koperen distilleerkolommen in W.O.I, economische depressie en W.O.II, accijnsverhogingen) hebben deze jenevertraditie in de vergeethoek gedrukt. Nu zijn er nog een 15-tal producenten van jenevers in de provincie actief.
Sinds een aantal jaren is er - terecht - een herlevende belangstelling voor de streekproducten. De Orde van de Oost-Vlaamse Meester-Distillateurs zal zich ook in de toekomst blijven inspannen voor de erkenning van een bijzonder streekproduct: de Oost-Vlaamse graanjenever. Witloof schenkt maar liefst 10 van de 11 officieel erkende O'de Flanders uit Oost-Vlaanderen. Al goesting naar 'n dreupel..?
Voor meer info: http://www.odeflander.be/nl
Nieuwe speciallekes zijn onder meer: volledige gamma van 't Gaverhopke, Potteloereke [Sint Canarus], uitbreiding gamma Struise Brouwers [Blue Monk, XXX Rye Quad Reserva, Struise Rosse], Préaris Grand cru [Cognac, Bourbon, Grand Marnier & Ardbeg], Keikop [Kassei], Saison Surfine, Girardin (white label, black label, faro, framboos], Timmermans Blanche Lambicus, Cuvée rené gueuze special blend, Horal Megablend 2015, alle Zottegemse bieren [Crombé], ganse gamma van seizoensbrouwerij Reninge, Brussels calling [seizoenseditie, La Senne], gouwe Loemelaer [Pirlot], Bersalis Tripel, Trappist Tre Fontane & nog kei-veel meer lekkers..
Kei-veel nieuwe exclusieve speciallekes in ons gamma van ruim 301 bieren: bijzonderlijk voor Susie - onze "sister in law from America" - én alle bierenliefhebbers presenteren wij nu fier: 'SPENCER', de enige Amerikaanse Trappist, gans vanuit Massachusetts.. Vanaf donderdag 25-2 in de kelder én in de frigo.
Vanaf zaterdag 26 september onze vernieuwde bierkaart mè de 261 meest merkwaardige Belgische bieren mè tevens woensdag 30 september de presentatie van ons (2de) eigen bier. Naast ons pinke ['t JEANKE, speciaal voor Witloof gebrouwen bij Bockor te Bellegem, Kortrijk] presenteren wij zeer fier aan u: 't VEVAAKE, exclusief gebrouwen voor ons 10-jarig jubilé i.s.m. de "proef"brouwerij in Hijfte-Lochristi [Oost-Vlaanderen]. Een bovengistend dieprood-bruinbier van 7%: 10 maanden rijping op eiken, 100% natuurlijk, moutige bitter & zoet accentje - doet daarmee haar naam alle eer aan..
Ook heel TOF samen mè onze stoverijen...
Komt dat proeven, schollekes...!
In samenwerking met Kaasmeester Michel van Tricht [Berchem/Antwerpen] hebben wij 'n nieuw TOF kaastellooreke samengesteld:
1. Poperingse Keikop
Belgische witschimmel uit gepasteuriseerde koemelk. Afkomstig van boerderij ‘T Groendal uit Rumbeke. Hoppescheuten zijn toegevoegd aan de zuivel. Behaalde brons op de world cheese awards 2013. De smaak van de kaas is zeer zacht, zodat de grassige smaak van de hoppescheuten mooi tot zijn recht komt.
2.Le Petit Diable
Le Petit Diable is een eigen creatie van onze leverancier Kaasmeester Van Tricht. Dit kaasje uit gepasteuriseerde koemelk is afkomstig uit Noord-Frankrijk. De koeien grazen vlakbij de kust en eten zo een pre salé gras wat een specifieke smaak aan de melk geeft. Tijdens de productie wordt er een sterk blond bier van hoge gisting aan de kaas toegevoegd. Nadien wordt de kaas hier meermaals mee gewassen. Het paneermeel rond de kaas zorgt ervoor dat de bieraroma’s goed aanwezig blijven.
3. Le fleurie du Bocage
Madeleine Hanssen maakt in haar boerderij schitterende Hervekazen. Ze koopt haar kwalitatieve melk uit de AOP-regio. De Herve is trouwens de enige AOP kaas in Belgie sinds 1986. De Herve heeft een zeer scherpe geur waar sommigen van schrikken maar de smaak is mooi vol en elegant. Er zijn 2 verschillende soorten verkrijgbaar: de doux en de pikante versie. Ze worden allebei op dezelfde manier gemaakt, het verschil zit hem in de affinage. De korst van de kaas wordt met pekel gewassen, bij de pikante versie gebeurt dit meer en rijpt hij langer dan bij de “zachte” versie. De kaas mag enkel in de streek rond Luik geproduceerd worden. Vele kleine kaasmakerijen werden opgekocht door de coöperatieven die gepasteuriseerde melk gebruiken. Le vieux moulin is de enige hervekaas waarbij rauwe koe melk wordt gebruikt.
Dit witschimmelkaasje is de laatste creatie van kaasmakerij Le Vieux Moulin die bekend is van haar rauwmelkse Herve Kazen. het wordt gemaakt uit rauwe koemelk afkomstig van het plateau van herve, ge herkent dan ook duidelijk de smaak de hervekaas.
4. Old Groendal
De kaas is afkomstig van kaasboerderij ’t Groendal in Rumbeke (ZIE KAAS I). De gepasteuriseerde melk van eigen koeienstal wordt allemaal ter plekke verwerkt. De kaas is 18 maanden gerijpt en heeft een zeer mooie rijpingskristal. Het opvallende van deze kaas is dat hij nog een mooie smeuïgheid heeft desondanks zijn 18 maanden rijping. Smaak is zeer complex met carameltoetsen.
V. Grevenbroecker (Trappist Achelse Kluis Hamont-Achel)
Zachte en romige blauwschimmelkaas met een unieke blauwgeaderde “marmer” structuur. Deze kaas wordt niet doorprikt maar dankt zijn blauwe adering aan nauwkeurig op elkaar gestapelde wrongel. Deze artisanale hoevekaas wordt geproduceerd op basis van verse rauwe melk. De rijping duurt minimum 10 weken.
De smaak wordt intenser al naargelang de rijping en mits een goede bewaring.
Ter aanvulling van onze Cuvée d'Albert 1.4 completeren we de TOUR VAN SLOUN nu mè 10 nieuwe fruitjenevers:
VLIERBES tant Mia, VANILLE tant Tinny, KARAMEL-BABELUTTEN tant Malia, GRIOTTEN tant Klaar, HONING tant Ciska, ZWARTE BES t. Mariet, ZWARTE PRUIMEN tante Jessy (hoewel de tante zelf minder was/is, is deze ongefilterde Jenever wel heel plezant - 't is dat de namen van de tantes op waren), CITROEN tant Nes, Elixer tante Iny & (ambtenaren-) KOFFIE-STOUTBIER Nonk Thieu..
Sinds vandaag hebben wij tevens ons kaartje aangevuld mè 20 nieuwe Belgisch-Limburgse elixers & natuurjenevers van Distilleerderij Leukenheide (Hechtel-Eksel): o.a. ‘langlevenelixer’, 'elixer Spikelspade', ‘vuurwater’, ‘gletsjerijs’, rozenbottel, sleedoorn-pruimen, gagel, denappel, dennenknopje, heidebitter, Zweedse kruiden, pruimen & witloof waardoor ons gamma nu uit totaal 120 Jenevers bestaat..