NIEUWS


Mozzarella van Belgische makelij in 't menuuke

23.07.2014

De Vlaamse boer Patrick Cornelissen kocht in 2010 twaalf buffels op een boerderij in het Franse Maurs en bereidt sinds 2012 echte Belgische mozzarella in Semel/Neufchâteau [Waalse provincie Luxemburg], een heel TOF product.

Het volledige artikel:
http://www.packo.com/cms_files/N-19841-enFile.pdf


GENTSE WATERZOOI VAN FRANSE POULET NOIR

22.07.2014

WAT IS WATERZOOI?

In ieder geval absoluut geen waterkonijn [=muskusrat]. Waterzooi is een typisch Gents recept gemaakt van kip of vis, groenten, room en aardappelen. Het wordt opgediend als een soort soep samen met brood. De naam is afgeleid van zode, "zieden": kooksel, vooral van vis. Waarschijnlijk was het oorspronkelijk middeleeuws gerecht op basis van zoetwatervis die in de Gentse rivieren, grachten, vesten en kanalen ruim voorhanden was. Onder meer de kwabaal werd voor waterzooi gebruikt. Wellicht werd de riviervis die oorspronkelijk werd gebruikt voor het gerecht schaarser of ongezond door vervuiling van het water. Vandaar dat de standaardversie vandaag de dag met kip is. Het was het lievelingsgerecht van keizer Karel V, die geboren was te Gent en dit at in het Sint-Jorishof als hij in Gent vertoefde.


WAT IS POULET NOIR?

Belangrijkste ingrediënt van de Gentse waterzooi bij Witloof: Poulet Noir, 'n malse biologische landhoen, FILET SUPRÊME. De naam Poulet Noir slaat op het soort kip en ze zijn te herkennen aan hun zwartige poten [en zwarte veren]. Het kippenras vindt haar oorsprong in Frankrijk in de Midi-Pyrenées. Deze boerderijkippen, hebben zeer ruim & vrij rond kunnen lopen, hebben genoten van 100% plantaardig voedsel, waarvan 65% granen. Met 'n leeftijd van minimaal 70 dagen oud zijn de kippen minstens twee-en-een-half keer zo oud als 'gangbare'kip. Dit is merkbaar in de smaak en textuur van het vlees.

don't look so sip, because our waterzooi met kip is ready in a wip...


Wij zijn ervoor klaar..

12.06.2014

[United States of Belgium]


Be cool, eat moules

02.06.2014

Vanaf deze woensdag weer verse mossels op 't menuuke..


Onze Lieve Heer Hemelvaart

28.05.2014

Morgen is Onze Lieve Heer Hemelvaart, onze seutige missediener is voor de moment in West-Vleteren voor ons. Indien hij niet té lang op café 'In De Vrede' blijft plakken zijn alle 3 de Trappisten [6, 8 & 12] vanaf morgen weer op stock..


TOFFE Paardenbloemgelei van de Jambrouwerij in Riemst

21.05.2014

Over Pisbloemengelei en Mispelmeisjes...

De lente is in volle gang en de weilanden zijn bedekt met een gele gloed van paardenbloemen. Voor de Jambrouwerij, een kleine ambachtelijke jammakerij in Riemst, is de lenteperiode de start van het nieuwe seizoen.

Van de paardenbloemen, in de volksmond 'pisbloemen' genoemd, plukt de Jambrouwerij per recept zo'n achthonderd bloemen. De gele bloemblaadjes worden bloem per bloem met de hand van de groene kroontjes verwijderd. Allemaal de moeite waard, want een dag later prijken er een twintigtal potjes goudgele gelei op tafel.

Met het komen en gaan van de seizoenen belanden ook andere speciale vruchten in de brouwketel: vlierbloesems, kweeperen, vlierbessen, .... en helemaal aan het einde van het jaar, na de eerste vrieskou, mispels.

Een groot deel van het fruit dat de Jambrouwerij verwerkt komt uit oude boomgaarden, tuinen of bosranden en wordt zelf geplukt. Zo weet de brouwer precies waar het fruit vandaan komt en leert hij tevens de mensen kennen die erbij horen. Dat levert niet alleen interessante gesprekken op over het ambacht, maar ook recepten en ideeën voor nieuwe 'oude' smaken en bekende smaken.

Ook andere Limburgse lekkernijen vinden hun weg naar de ketels van de Jambrouwerij; aardbeien uit Vlijtingen worden gecombineerd met de mousserende wijn van het Wijnkasteel van Genoels-Elderen of met jenevers uit Hasselt.
Kortom: ieder potteke jam is een ambassadeur van de Limburgse smaak en dat is ook de visie van de Jambrouwerij: een breed publiek laten proeven van wat onze eigen bodem te bieden heeft.

De Jambrouwerij is geregeld partner van Witloof bij het invullen van onze menuukes. Voor meer info: www.dejambrouwerij.be


Selectie Rode Duivels WK2014

13.05.2014

Bondscoach Marc Wilmots heeft zopas zijn voorselectie van 24 spelers bekendgemaakt voor het WK voetbal in Brazilië. Opvallend daarbij is dat Timmy Simons niet geselecteerd is, ook niet als reserve. Daarentegen wordt Divock Origi van Lille wel opgeroepen.

Keepers: Courtois, Mignolet, Casteels/Proto [Proto gaat mee als Casteels niet fit geraakt]

Verdediging: Alderweireld, Vanden Borre, Ciman, Kompany, Van Buyten, Vermaelen, Lombaerts, Vertonghen

Middenveld: Witsel, Defour, Fellaini, Dembélé, Chadli, De Bruyne

Aanvallers: Lukaku, Origi, Hazard, Mertens, Mirallas, Januzaj

Reserves: Nainggolan, Pocognoli, Hazard, Gillet, Batshuayi, Van Damme

De 24 spelers worden maandag in Genk verwacht, dan start de voorbereiding op het WK. Ten laatste op 2 juni moet Wilmots zijn definitieve selectie van 23 namen bekendmaken.


Trappist Westvleteren nu [zeer beperkt] verkrijgbaar bij Witloof

28.02.2014

Westvleteren is een trappistenbier dat gebrouwen wordt door de monniken van de Sint-Sixtusabdij van Westvleteren,
provincie West-Vlaanderen.



Westvleteren bij Witloof
- enkel & alleen omdat ik misdienaar ben geweest in de jaren stillekes -

Witloof heeft de beschikking over een beperkte voorraad van de Westvleteren Blond, de Westvleteren 8 & de Westvleteren 12. Het "beste bier ter wereld" is enkel en alleen voor de échte liefhebber daar de prijs € 15.20 per fleske bedraagt. Gekoppeld aan de filosofie van het klooster mogen wij deze gebruiken voor de verkoop maar zal de volledige winst bestemd zijn voor 't vooraf bepaalde, wisselende goede doel [na aftrek van onze fiscale verplichtingen t.b.v. onze vrienden van de Belastingdienst].

'n TOFFE reportage van 't program "Tournée Generale" is te bekijken op Zwart-Wit Loof TV [uitgezonden op 28 november] http://www.witloof.nl/nl/radiowitloof/index.php?id=503#ni503.


Historiek

De huidige abdij ontstond in 1831 toen de prior van het pas gestichte klooster op de Katsberg met enkele van zijn monniken naar de bossen van Sint-Sixtus trok om zich te vestigen bij de kluizenaar Jan-Baptist Victoor. Voor die tijd waren er al op dezelfde plaats of in de nabijheid maar liefst drie kloosters gevestigd geweest. Toen de nieuwe abdij gebouwd werd in 1831, hadden de bouwvakkers wettelijk recht op twee glazen bier per dag. Om geld uit te sparen besloten de paters de drank zelf te brouwen. Dit bier was echter niet het Westvleteren van vandaag, maar een variant met een alcoholpercentage van amper 2 procent. Later begonnen de paters trappist te brouwen om in hun levensonderhoud te voorzien. Omstreeks 1900 schafte de brouwerij een vrachtwagen aan voor de bezorging. De bierverkoop begon reeds in 1838. De brouwerij werd in 1871 gemoderniseerd en overleefde beide wereldoorlogen.

In 1945 besliste de abt dat de productie zou worden beperkt, omdat de brouwerijactiviteiten te veel van de energie van de religieuze gemeenschap opeisten. Het jaar daarop besliste hij het brouwen en commercialiseren voortaan onder licentie toe te vertrouwen aan de Brouwerij Sint-Bernardus in Watou. Een beperkte brouwerijactiviteit bleef in de kloosterbrouwerij doorgaan. De licentie werd in 1962 voor 30 jaar verlengd.

Toen die in 1992 ten einde liep werd de volledige brouwerijactiviteit opnieuw door de abdij overgenomen. Er waren ondertussen heel wat Europese en andere regelgevingen tot stand gekomen en onder meer werd opgelegd dat enkel nog het label 'Trappistenbier' mocht worden gebruikt, indien het bier ook daadwerkelijk binnen een trappistenklooster gebrouwen wordt.
De beslissing bleef behouden om de productie te beperken tot wat als opbrengst voor het levensonderhoud van de monniken nodig is, hetzij 4.700 à 4.750 hectoliter of 60.000 kratten van 24 flesjes.


Verkrijgbaarheid

Het bier wordt niet verkocht aan winkels en de horeca en is officieel enkel te verkrijgen bij de abdij zelf en in het café tegenover de abdij [Café In De Vrede]. Toch vindt het bier soms in zeer kleine hoeveelheden de weg naar winkels en cafés. De monniken kunnen niet altijd aan de vraag voldoen, maar kiezen er voor om hun brouwerij kleinschalig te houden.

Dit zorgde voor lange rijen wanneer de abdij opnieuw bier beschikbaar heeft, zelfs al wordt het aantal kratten bier per auto beperkt tot 1 à 2 [uitzonderlijk 3] naargelang het soort Westvleteren dat te koop wordt aangeboden.

Sinds 25 september 2006 moet telefonisch gereserveerd worden voor men het bier kan komen afhalen. Omdat er maar één telefoonlijn is kan het lang duren voordat men verbinding krijgt.

Sinds 2008 zijn grote verbouwingswerken aan de gang in de abdij van Westvleteren. Omdat de kosten van deze werken hoger uitvallen dan geraamd werd in oktober 2010 gespeculeerd dat het bier ook in de supermarkt zou verkocht worden. Pas een jaar later, in oktober 2011, raakte officieel bekend dat de abdij in samenwerking met de winkelketen Colruyt 93.000 verrassingspakketten zou verkopen. Dit pakket, met daarin 6 flesjes Westvleteren 12 en twee degustatieglazen, kreeg de naam "Westvleteren XII bouwsteen" mee. Het pakket werd enkel verkocht in ruil voor een waardebon uit Knack, Le Vif of De Standaard, en kostte 25 euro.

In april 2012 is deze actie in Nederland herhaald in samenwerking met de groothandel Sligro. Klanten van Sligro konden zich inschrijven op één "bouwsteen", waarna het pakket in de week van 10-14 april kon worden afgehaald voor 27,50 euro excl. BTW.

Op 14 december 2012 werd voor de allereerste maal het bier geëxporteerd naar Amerika. De 15.000 "bouwpakketten" met telkens zes flesjes Westvleteren 12 en twee glazen werden aangeboden voor de prijs van 85 dollar [ca. 65 euro] en waren op één dag tijd uitverkocht.


Soorten

Er worden vier soorten bier gebrouwen, waarvan de lichtste uitsluitend voor de bewoners van de abdij is bestemd. Aan het publiek worden verkocht:

- Trappist Westvleteren Blond [groene kroonkurk]: blond bier van 5,8%
- Trappist Westvleteren Acht [blauwe kroonkurk]: bruin bier van 8%
- Trappist Westvleteren Twaalf [gele kroonkurk]: bruin bier, genaamd 'abtsbier' van 10,2%

Tot 1998 werd ook nog een Trappist Westvleteren Zes [rode kroonkurk] gebrouwen. De flessen dragen geen etiket.


Ontvangst

Westvleteren Twaalf [10,2%] werd meerdere malen door het internationaal bierforum Ratebeer tot beste bier ter wereld verkozen. Westvleteren Acht [8%] staat op de 19e plaats op dezelfde lijst. De Westvleteren St-Sixtus Abdij werd verkozen tot de op drie na beste brouwerij ter wereld. Hierdoor ontstond een run op de bieren en werd het nog moeilijker om ze te verkrijgen. Door de hoge vraag en het lage aanbod wordt Westvleteren Twaalf op verkoopsites zoals eBay tegen hoge prijzen verhandeld, hoewel dit uitdrukkelijk tegen de wens van de abdij ingaat.

In 2011 werd Westvleteren 12 door Test-Aankoop na een test van 210 speciaalbieren uitgeroepen als behorende tot de 18 beste bieren [bieren waarover de 30 proevers unaniem lovend waren].


Maastricht aan Tafel [26 januari t/m 9 februari 2014]

08.01.2014

Van 26 januari t/m 9 februari 2014 vindt de 10e editie plaats van Maastricht aan Tafel.
Witloof steunt en neemt wederom [voor de 10de keer] deel aan dit TOFFE initiatief.

Middels een unieke samenwerking bundelen ongeveer 25 Maastrichtse restaurants hun krachten in het teken van de Maastrichtse Gastronomie en koken voor het goede doel. Het Maastricht aan Tafel-menu aan € 25,20 bestaat uit een voor-, hoofd- en nagerecht en verschilt per restaurant.

Waarom zo'n merkwaardige menuprijs aan 25 euro en 20 centjes? Dat komt door de bijdrage van 20 eurocent aan het goede doel Fill the Cup, dat ervoor zorgt dat schoolmaaltijden worden verstrekt via het World Food Programme. Dat lijkt misschien weinig, maar voor slechts 20 eurocent kan een kindje in een arm land al worden voorzien van een gezonde maaltijd op school. Small change, big difference is het motto!

Ons MAT-menuuke wordt vanaf 16 januari aanstaande toegevoegd aan dit nieuwsitem.