De dood kwam onverwacht maar zacht. Nexus
16.01.1947 - 16.01.2018
Nous avons le grand honneur de vous présenter la naissance de notre petit prince.. "FLIP", qui a été conçu (du Saint-Esprit) à Paris.
Wij hebben de grote eer - na onze Keizer Karel - u voor te stellen aan ons kleine prinske "FLIP".
Nasa onthulde woensdag op hun persconferentie dat er in totaal zeven planeten gevonden zijn die op de aarde lijken. Het is voor het eerst dat er zoveel planeten tegelijk rond één ster cirkelen. Dit opent volgens de wetenschappers perspectieven voor buitenaards leven.
Zeven planeten die op de aarde lijken cirkelen rond de ster TRAPPIST-1. Het is voor het eerst dat zoveel planeten tegelijk rond één ster cirkelen. De ster bevindt zich op een afstand van 39,5 lichtjaren van onze aarde. Een tweede aarde vinden is volgens de wetenschappers geen kwestie van 'of', maar van 'wanneer'.
Belgische astronoom
Het is de Belgische astronoom Michael Gillon die de 4 bijkomende planeten samen met zijn team van de universiteit van Luik heeft ontdekt nadat hij de eerste 3 planeten al vorig jaar had waargenomen. Eind 2015 ontdekte het team met de Trappist-telescoop in het Chileense La Silla een nieuw planetair systeem. Ze vonden toen de ster, Trappist-1, die veel kleiner en kouder is dan onze zon. Daarrond zagen ze drie exoplaneten, die qua temperatuur en omvang vergelijkbaar zijn met de aarde. Exoplaneten zijn planeten die zich buiten ons zonnestelsel bevinden.
Maar met behulp van de Nasa-telescoop Spitzer hebben de astronomen intussen ontdekt dat er nog vier andere planeten rond Trappist-1 cirkelen, die eveneens qua afmeting vergelijkbaar zijn met onze planeet. De in totaal zeven exoplaneten werden, afhankelijk van hun afstand tot de ster, Trappist-1b, c, d, e, f, g en h gedoopt.
Potentieel buitenaards leven
Drie van die zeven planeten bevinden zich volgens de wetenschappers in de “bewoonbare zone” van het exoplanetair systeem, namelijk op een afstand waar een rotsachtige planeet grote hoeveelheden vloeibaar water zou kunnen bevatten. “Ter vergelijking, ons zonnestelsel telt twee planeten met omvang van de aarde. Slechts één daarvan, onze planeet, bevindt zich in een bewoonbare zone. Met drie planeten die aan die voorwaarden voldoen, lijkt Trappist-1 een ongelooflijk rijk planetair systeem te zijn”, zegt Michaël Gillon.
Doordat het om zoveel planeten gaat hebben we volgens NASA veel meer kans om water en potentieel leven te vinden. "We weten voorlopig nog niet veel over de planeten, dus het is allemaal nog speculatie," benadrukken ze echter. "We moeten dit allemaal nog verder onderzoeken in de toekomst."
Gillon zet zijn onderzoek naar exoplaneten onverminderd voort met het nieuwe project Search for habitable Planets EClipsing ULtra-cOOl-Stars, of SPECULOOS. Ook dat is uiteraard een knipoog naar België.
Exoplaneten
De planeten rond TRAPPIST-1 zijn zogenoemde exoplaneten, dat zijn planeten buiten ons zonnestelsel. Er zijn al verschillende exoplaneten gevonden die op de aarde lijken en waarop er beginnend leven zou te vinden zijn. Astronomen ontdekken steeds meer dergelijke planeten. Zo hebben ze in het verleden maar liefst 60 nieuwe exoplaneten gevonden in de buurt van onze aarde. En een team van internationale wetenschappers heeft hiernaast nog eens 54 potentiële planeten ontdekt. Er zijn dus 114 planeten, waarvan minstens enkele in staat zouden moeten zijn om leven voort te brengen.
(tekst: GVA.be - Foto: NASA)
Striptekenaar Marc Sleen, vooral bekend van ‘Nero’, is op 93-jarige leeftijd overleden. Dat heeft VTM NIEUWS vernomen bij de familie.
Ridder Marc Sleen zou op 30 december 94 jaar zijn geworden. Hij is thuis in Hoeilaart overleden. “Hij is vredevol en waardig ingeslapen na een boeiend en boordevol leven waarin hij met zijn kunstenaarsziel en creativiteit generaties heeft verrijkt”, klinkt het.
Marc Sleen was de tekenaar en scenarist van populaire stripreeksen zoals ‘Nero’, ‘De Lustige Kapoentjes’, ‘Piet Fluwijn’ en ‘Bolleke’ en ‘Doris Dobbel’.
De tekenaar wordt zaterdag om 12 uur begraven in Hoeilaart.
[Bron: GVA.be]
Al vele nieuwe bierkes in de kelder ten behoeve van onze vernieuwde bierkaart in november: Nieuwe stock Westmalle EXTRA, STRUISE SINT-AMATUS, LINDEMANS BLOSSOM GUEUZE L.E., LINDEMANS SPONTANBASIL L.E., LINDEMANS CUVÉE RENÉ OUDE GUEUZE SPECIAL BLEND, Averbode, DUPONT BONS VŒUX, RANKE XXX-BITTER, MONGOZO BUCKWHEAT WHITE GLUTEN-FREE, SAISON D'ERPE-MERE, SAISON DUPONT CUVÉE DRY HOPPING, SAISON VOISIN, LUPULUS BOCK, NOVICE TRIPEL BLACK, TRIPEL LEFORT, ….
Wijlen Jean Baptiste Frédéric Isidor (Toots) baron Thielemans (Brussel, 29 april 1922 - aldaar, 22 augustus 2016) was een Belgisch jazzmuzikant en componist, die behalve als gitarist en mondharmonicaspeler ook bekendheid verwierf als virtuoos fluiter. Zijn bijnaam Toots is afgeleid van de muzikanten Toots Mondello en Toots Caramata.
Thielemans is geboren in de Brusselse volkswijk Marollen. Hij speelde al vanaf zijn derde jaar accordeon. Op zijn zeventiende ontdekte hij de mondharmonica en hij speelde daarnaast gitaar. Thielemans raakte tijdens de Duitse bezetting in de ban van de jazz.
In 1951 maakte hij als gitarist deel uit van de begeleidingsband van de Belgische zanger Bobbejaan Schoepen. In 1952 emigreerde hij naar de Verenigde Staten, waar hij in de band van Charlie Parker en het kwintet van George Shearing speelde. Hij heeft vervolgens samengewerkt met onder anderen Benny Goodman, Peggy Lee, Ella Fitzgerald, Quincy Jones, Bill Evans, Jaco Pastorius, Elis Regina, Pat Metheny, Billy Joel en Paul Simon. Hij wordt algemeen erkend als een van de grootste jazzmuzikanten.
In 1991 leverde hij een niet onaanzienlijke bijdrage aan het eerste soloalbum van de Nederlandse zangeres Laura Fygi, Introducing.
Op maandag 22 augustus 2016 maakte het management van Thielemans bekend dat de 94-jarige muzikant die ochtend is overleden.
http://www.witloof.nl/nl/radiowitloof/index.php?id=1929#ni1929
Meer info & programma: https://gentsefeesten.stad.gent
Zeer toffe tip voor ontbijt, lunch en/of overnachting: http://www.clouds9000.com