NIEUWS


In memoriam: Toots Tielemans [Brussel, 1922 - aldaar, 2016]

22.08.2016

Wijlen Jean Baptiste Frédéric Isidor (Toots) baron Thielemans (Brussel, 29 april 1922 - aldaar, 22 augustus 2016) was een Belgisch jazzmuzikant en componist, die behalve als gitarist en mondharmonicaspeler ook bekendheid verwierf als virtuoos fluiter. Zijn bijnaam Toots is afgeleid van de muzikanten Toots Mondello en Toots Caramata.

Thielemans is geboren in de Brusselse volkswijk Marollen. Hij speelde al vanaf zijn derde jaar accordeon. Op zijn zeventiende ontdekte hij de mondharmonica en hij speelde daarnaast gitaar. Thielemans raakte tijdens de Duitse bezetting in de ban van de jazz.

In 1951 maakte hij als gitarist deel uit van de begeleidingsband van de Belgische zanger Bobbejaan Schoepen. In 1952 emigreerde hij naar de Verenigde Staten, waar hij in de band van Charlie Parker en het kwintet van George Shearing speelde. Hij heeft vervolgens samengewerkt met onder anderen Benny Goodman, Peggy Lee, Ella Fitzgerald, Quincy Jones, Bill Evans, Jaco Pastorius, Elis Regina, Pat Metheny, Billy Joel en Paul Simon. Hij wordt algemeen erkend als een van de grootste jazzmuzikanten.

In 1991 leverde hij een niet onaanzienlijke bijdrage aan het eerste soloalbum van de Nederlandse zangeres Laura Fygi, Introducing.

Op maandag 22 augustus 2016 maakte het management van Thielemans bekend dat de 94-jarige muzikant die ochtend is overleden.

http://www.witloof.nl/nl/radiowitloof/index.php?id=1929#ni1929


Gentse feesten: 15 t/m 24 juli 2016

15.07.2016

Meer info & programma: https://gentsefeesten.stad.gent

Zeer toffe tip voor ontbijt, lunch en/of overnachting: http://www.clouds9000.com


Bier van de maand juli: Hanssens Oudbeitje [SPECIALLEKE!]

01.07.2016

OUDBEITJE
Verse aardbeien worden toegevoegd aan oude Lambiek. Na 1 jaar rijping wordt het heldere lambiekbier op flessen getrokken. Alcoholgehalte: 6%

INGREDIËNTEN
Oude Lambiek, aardbeien

BIJZONDERHEDEN
Oudbeitje wordt aangeboden als een apéritief. Aangezien het een lambiekbier betreft is het dus een "plat" (dwz geen schuim en geen pareling) bier. Dit absolute specialleke is ook zeer TOF bij onze Luikse wafel mè verse jetbees. Fris geschonken is het een uitstekende dorstlesser: zeldzaam & uniek!

PRODUCENT
GEUZESTEKERIJ HANSSENS ARTISANAAL

REGIO
Groene gordel: Pajottenland
Dworp / Beersel [Vlaams-Brabant]

GEWICHT / INHOUD / PRIJS
fles van 37,5cl / aan 'ne ocharme € 9.35


Uitbreiding Gueuze gamma: LINDEMANS BLOSSOM & LINDEMANS SPONTANBASIL

29.06.2016

Blossom Gueuze is een 2 tot 3 jaar oude lambiek gerijpt op hout, gemengd met 12 maanden oude lambiek en vlierbloesem. Hergisting op fles geeft deze geuze een gouden kleur en combineert de zure smaak van lambiek met de natuurlijke en frisse aroma's van vlierbloesem. Gelimiteerde oplage.

SpontanBasil is een assemblage van op eik gerijpte, 1 en 2 jaar oude lambiek verrijkt met verse basilicum. De jonge lambiek bevat nog voldoende gisten en suikers voor hergisting op de fles. Bij dit proces ontstaat ook koolzuurgas, dat voor een mooie sprankeling en schuimvorming zorgt. Eveneens gelimiteerde oplage.


Witloof sinds vandaag Ambassadeur O'de Flander

11.05.2016

In 1990 werd de Orde van de Oost-Vlaamse Meester-Distillateurs vzw opgericht, een initiatief van de Economische Raad voor Oost-Vlaanderen (EROV) en een aantal jeneverproducenten. Zij bundelt de krachten van 11 Oost-Vlaamse jeneverproducenten en zet zich in voor de erkenning van de verschillende Oost-Vlaamse graanjenevers. Deze erkenning wordt nagestreefd bij de officiële instanties (op Vlaams niveau een feit, op Europees vlak erkend sinds december 2007), maar vooral ook bij het publiek, de consument.

Voor de erkenning bij de consument is het maken van een authentieke en kwaliteitsvolle Oost-Vlaamse graanjenever een eerste basisvereiste. Hiervoor werd het kwaliteits- en herkomstlabel O’de Flander gecreëerd. Draagt een jenever dit label, dan is de consument er zeker van dat het gaat om een authentieke Oost-Vlaamse graanjenever.

Onze ‘nationale geestrijke drank’ heeft een heel aparte geschiedenis geschreven. Een geschiedenis die heel nauw verweven is met deze van een volk. En het is goed dat een volk haar tradities koestert. Het jeneverstoken in Oost-Vlaanderen heeft een aparte en rijke traditie.

Weinigen weten dat omstreeks 1883 een kwart van de industriële stokerijen en twee derden van de landbouwstokerijen in Oost-Vlaanderen gevestigd waren. Terecht kan dus gezegd worden dat Oost-Vlaanderen toen het centrum van het jenevergebeuren was. Diverse gebeurtenissen (Wet Vandervelde, opeising koperen distilleerkolommen in W.O.I, economische depressie en W.O.II, accijnsverhogingen) hebben deze jenevertraditie in de vergeethoek gedrukt. Nu zijn er nog een 15-tal producenten van jenevers in de provincie actief.

Sinds een aantal jaren is er - terecht - een herlevende belangstelling voor de streekproducten. De Orde van de Oost-Vlaamse Meester-Distillateurs zal zich ook in de toekomst blijven inspannen voor de erkenning van een bijzonder streekproduct: de Oost-Vlaamse graanjenever. Witloof schenkt maar liefst 10 van de 11 officieel erkende O'de Flanders uit Oost-Vlaanderen. Al goesting naar 'n dreupel..?

Voor meer info: http://www.odeflander.be/nl


Vernieuwde bierkaart mè meer dan 350 merkwaardige Belgische bieren

14.04.2016

Nieuwe speciallekes zijn onder meer: volledige gamma van 't Gaverhopke, Potteloereke [Sint Canarus], uitbreiding gamma Struise Brouwers [Blue Monk, XXX Rye Quad Reserva, Struise Rosse], Préaris Grand cru [Cognac, Bourbon, Grand Marnier & Ardbeg], Keikop [Kassei], Saison Surfine, Girardin (white label, black label, faro, framboos], Timmermans Blanche Lambicus, Cuvée rené gueuze special blend, Horal Megablend 2015, alle Zottegemse bieren [Crombé], ganse gamma van seizoensbrouwerij Reninge, Brussels calling [seizoenseditie, La Senne], gouwe Loemelaer [Pirlot], Bersalis Tripel, Trappist Tre Fontane & nog kei-veel meer lekkers..


United States of Belgium [Witloof goes America]

25.02.2016

Kei-veel nieuwe exclusieve speciallekes in ons gamma van ruim 301 bieren: bijzonderlijk voor Susie - onze "sister in law from America" - én alle bierenliefhebbers presenteren wij nu fier: 'SPENCER', de enige Amerikaanse Trappist, gans vanuit Massachusetts.. Vanaf donderdag 25-2 in de kelder én in de frigo.