JENEVERALTAAR

"We willen niet in 't peloton blijven. We dromen van 'n al dan niet definitieve ontsnapping, ook al wordt gezegd gegroepeerd te blijven, zuinig te zijn en duur boven inspanning te verkiezen. Alleen de kampioen mag de lof-zingen van de macht en de glorie, 'n overblijfsel uit onze speelse jeugd. Het gaat hier echter niet over 'n kampioen, want 't verhaal van grote mensen vindt men in 'n encyclopedie. Dat van Ghislain Lambert wordt nergens verteld, ook al is zijn karakter gelijklopend met de menselijke natuur…" [Philippe Harel, Le vélo 2001]

Het oudste schriftelijke bewijs van 'n oervorm van jenever is terug te vinden in 't boek 'Der Naturen Bloeme' van de Brugse monnik Jacob van Maerlant uit 1269. Hij heeft 't over jeneverbessen die, gekookt in wijn, dienst doen als medicijn tegen buikkrampen. Een eeuweke later duikt jenever wederom op in 'n boekwerkske als medicijn, nu echter tegen de pest. De Vlaamse schrijver Jan van Aalter schrijft daarnaast als eerste over de euforische uitwerking van jenever.

Niet veel later begon men in Vlaanderen de Jenever in plaats van als medicijn te nuttigen als borrel voor 'n toffe ambiance. Het genotsmiddel kende 'n ware evolutie door de eeuwen heen tot 't "geestrijke drankske" dat we nu kennen, mè 'n enorm palet aan verscheidene smaken.

Jaren geleden geënthousiasmeerd door de wandelende Vlaams culinaire encyclopedie, mijn mentor op de Hoge Hotelschool én Hasseltenaar Jacques Collen is de ware passie voor de Belgische Jenever bij mij ontstaan. Jeneverstudies in het Gentse & Hasseltse hebben de passie enkel nog maar hoger opgestookt.

In samenwerking met 't Nationaal Jenevermuseum Hasselt en de Orde van de O'de Flander Gent stelden wij 'n waanzinnig tof gamma samen van ruim 125 soorten Belgische graanjenever/genièvre de grain/pékèt de Wallonie van ruim 35 verschillende stokerijen, waaronder onze eigen gestookte belegen jenever vernoemd naar mijne bompa H.H. Van Sloun: "Cuvée d'Albert 1.4". Daarnaast hebben wij 16 kruid- & fruitjenevers onder eigen etiketje.

Sinds begin 2015 presenteren wij zeer fier 'n enorm cultureel erfgoed versmolten in ons "Jeneveraltaar", tevens 'n ware ode aan de Kanegemse koerser Briek Schotte, die dag en nacht op z'n fiets trainde, z'n rugzakske gevuld met 'n steak, fleske tripel & kwart literke Jenever.

Proeft vanaf nu de grote variëteit van ons unieke gamma in onze eigen Jeneverbar.