NIEUWS


Trappist-1b, c, d, e, f, g en h

22.02.2017

Nasa onthulde woensdag op hun persconferentie dat er in totaal zeven planeten gevonden zijn die op de aarde lijken. Het is voor het eerst dat er zoveel planeten tegelijk rond één ster cirkelen. Dit opent volgens de wetenschappers perspectieven voor buitenaards leven.

Zeven planeten die op de aarde lijken cirkelen rond de ster TRAPPIST-1. Het is voor het eerst dat zoveel planeten tegelijk rond één ster cirkelen. De ster bevindt zich op een afstand van 39,5 lichtjaren van onze aarde. Een tweede aarde vinden is volgens de wetenschappers geen kwestie van 'of', maar van 'wanneer'.


Belgische astronoom

Het is de Belgische astronoom Michael Gillon die de 4 bijkomende planeten samen met zijn team van de universiteit van Luik heeft ontdekt nadat hij de eerste 3 planeten al vorig jaar had waargenomen. Eind 2015 ontdekte het team met de Trappist-telescoop in het Chileense La Silla een nieuw planetair systeem. Ze vonden toen de ster, Trappist-1, die veel kleiner en kouder is dan onze zon. Daarrond zagen ze drie exoplaneten, die qua temperatuur en omvang vergelijkbaar zijn met de aarde. Exoplaneten zijn planeten die zich buiten ons zonnestelsel bevinden.

Maar met behulp van de Nasa-telescoop Spitzer hebben de astronomen intussen ontdekt dat er nog vier andere planeten rond Trappist-1 cirkelen, die eveneens qua afmeting vergelijkbaar zijn met onze planeet. De in totaal zeven exoplaneten werden, afhankelijk van hun afstand tot de ster, Trappist-1b, c, d, e, f, g en h gedoopt.


Potentieel buitenaards leven

Drie van die zeven planeten bevinden zich volgens de wetenschappers in de “bewoonbare zone” van het exoplanetair systeem, namelijk op een afstand waar een rotsachtige planeet grote hoeveelheden vloeibaar water zou kunnen bevatten. “Ter vergelijking, ons zonnestelsel telt twee planeten met omvang van de aarde. Slechts één daarvan, onze planeet, bevindt zich in een bewoonbare zone. Met drie planeten die aan die voorwaarden voldoen, lijkt Trappist-1 een ongelooflijk rijk planetair systeem te zijn”, zegt Michaël Gillon.

Doordat het om zoveel planeten gaat hebben we volgens NASA veel meer kans om water en potentieel leven te vinden. "We weten voorlopig nog niet veel over de planeten, dus het is allemaal nog speculatie," benadrukken ze echter. "We moeten dit allemaal nog verder onderzoeken in de toekomst."

Gillon zet zijn onderzoek naar exoplaneten onverminderd voort met het nieuwe project Search for habitable Planets EClipsing ULtra-cOOl-Stars, of SPECULOOS. Ook dat is uiteraard een knipoog naar België.


Exoplaneten

De planeten rond TRAPPIST-1 zijn zogenoemde exoplaneten, dat zijn planeten buiten ons zonnestelsel. Er zijn al verschillende exoplaneten gevonden die op de aarde lijken en waarop er beginnend leven zou te vinden zijn. Astronomen ontdekken steeds meer dergelijke planeten. Zo hebben ze in het verleden maar liefst 60 nieuwe exoplaneten gevonden in de buurt van onze aarde. En een team van internationale wetenschappers heeft hiernaast nog eens 54 potentiële planeten ontdekt. Er zijn dus 114 planeten, waarvan minstens enkele in staat zouden moeten zijn om leven voort te brengen.

(tekst: GVA.be - Foto: NASA)


In memoriam: Marc Sleen [Gentbrugge 22-12-1922 - Hoeilaart, 30-11-2016]

07.11.2016

Striptekenaar Marc Sleen, vooral bekend van ‘Nero’, is op 93-jarige leeftijd overleden. Dat heeft VTM NIEUWS vernomen bij de familie.

Ridder Marc Sleen zou op 30 december 94 jaar zijn geworden. Hij is thuis in Hoeilaart overleden. “Hij is vredevol en waardig ingeslapen na een boeiend en boordevol leven waarin hij met zijn kunstenaarsziel en creativiteit generaties heeft verrijkt”, klinkt het.


Marc Sleen was de tekenaar en scenarist van populaire stripreeksen zoals ‘Nero’, ‘De Lustige Kapoentjes’, ‘Piet Fluwijn’ en ‘Bolleke’ en ‘Doris Dobbel’.

De tekenaar wordt zaterdag om 12 uur begraven in Hoeilaart.

[Bron: GVA.be]


Beaucoup de nouvelles bières dans le sous-sol ..

08.10.2016

Al vele nieuwe bierkes in de kelder ten behoeve van onze vernieuwde bierkaart in november: Nieuwe stock Westmalle EXTRA, STRUISE SINT-AMATUS, LINDEMANS BLOSSOM GUEUZE L.E., LINDEMANS SPONTANBASIL L.E., LINDEMANS CUVÉE RENÉ OUDE GUEUZE SPECIAL BLEND, Averbode, DUPONT BONS VŒUX, RANKE XXX-BITTER, MONGOZO BUCKWHEAT WHITE GLUTEN-FREE, SAISON D'ERPE-MERE, SAISON DUPONT CUVÉE DRY HOPPING, SAISON VOISIN, LUPULUS BOCK, NOVICE TRIPEL BLACK, TRIPEL LEFORT, ….


In memoriam: Toots Tielemans [Brussel, 1922 - aldaar, 2016]

22.08.2016

Wijlen Jean Baptiste Frédéric Isidor (Toots) baron Thielemans (Brussel, 29 april 1922 - aldaar, 22 augustus 2016) was een Belgisch jazzmuzikant en componist, die behalve als gitarist en mondharmonicaspeler ook bekendheid verwierf als virtuoos fluiter. Zijn bijnaam Toots is afgeleid van de muzikanten Toots Mondello en Toots Caramata.

Thielemans is geboren in de Brusselse volkswijk Marollen. Hij speelde al vanaf zijn derde jaar accordeon. Op zijn zeventiende ontdekte hij de mondharmonica en hij speelde daarnaast gitaar. Thielemans raakte tijdens de Duitse bezetting in de ban van de jazz.

In 1951 maakte hij als gitarist deel uit van de begeleidingsband van de Belgische zanger Bobbejaan Schoepen. In 1952 emigreerde hij naar de Verenigde Staten, waar hij in de band van Charlie Parker en het kwintet van George Shearing speelde. Hij heeft vervolgens samengewerkt met onder anderen Benny Goodman, Peggy Lee, Ella Fitzgerald, Quincy Jones, Bill Evans, Jaco Pastorius, Elis Regina, Pat Metheny, Billy Joel en Paul Simon. Hij wordt algemeen erkend als een van de grootste jazzmuzikanten.

In 1991 leverde hij een niet onaanzienlijke bijdrage aan het eerste soloalbum van de Nederlandse zangeres Laura Fygi, Introducing.

Op maandag 22 augustus 2016 maakte het management van Thielemans bekend dat de 94-jarige muzikant die ochtend is overleden.

http://www.witloof.nl/nl/radiowitloof/index.php?id=1929#ni1929


Gentse feesten: 15 t/m 24 juli 2016

15.07.2016

Meer info & programma: https://gentsefeesten.stad.gent

Zeer toffe tip voor ontbijt, lunch en/of overnachting: http://www.clouds9000.com


Bier van de maand juli: Hanssens Oudbeitje [SPECIALLEKE!]

01.07.2016

OUDBEITJE
Verse aardbeien worden toegevoegd aan oude Lambiek. Na 1 jaar rijping wordt het heldere lambiekbier op flessen getrokken. Alcoholgehalte: 6%

INGREDIËNTEN
Oude Lambiek, aardbeien

BIJZONDERHEDEN
Oudbeitje wordt aangeboden als een apéritief. Aangezien het een lambiekbier betreft is het dus een "plat" (dwz geen schuim en geen pareling) bier. Dit absolute specialleke is ook zeer TOF bij onze Luikse wafel mè verse jetbees. Fris geschonken is het een uitstekende dorstlesser: zeldzaam & uniek!

PRODUCENT
GEUZESTEKERIJ HANSSENS ARTISANAAL

REGIO
Groene gordel: Pajottenland
Dworp / Beersel [Vlaams-Brabant]

GEWICHT / INHOUD / PRIJS
fles van 37,5cl / aan 'ne ocharme € 9.35


Uitbreiding Gueuze gamma: LINDEMANS BLOSSOM & LINDEMANS SPONTANBASIL

29.06.2016

Blossom Gueuze is een 2 tot 3 jaar oude lambiek gerijpt op hout, gemengd met 12 maanden oude lambiek en vlierbloesem. Hergisting op fles geeft deze geuze een gouden kleur en combineert de zure smaak van lambiek met de natuurlijke en frisse aroma's van vlierbloesem. Gelimiteerde oplage.

SpontanBasil is een assemblage van op eik gerijpte, 1 en 2 jaar oude lambiek verrijkt met verse basilicum. De jonge lambiek bevat nog voldoende gisten en suikers voor hergisting op de fles. Bij dit proces ontstaat ook koolzuurgas, dat voor een mooie sprankeling en schuimvorming zorgt. Eveneens gelimiteerde oplage.


Witloof sinds vandaag Ambassadeur O'de Flander

11.05.2016

In 1990 werd de Orde van de Oost-Vlaamse Meester-Distillateurs vzw opgericht, een initiatief van de Economische Raad voor Oost-Vlaanderen (EROV) en een aantal jeneverproducenten. Zij bundelt de krachten van 11 Oost-Vlaamse jeneverproducenten en zet zich in voor de erkenning van de verschillende Oost-Vlaamse graanjenevers. Deze erkenning wordt nagestreefd bij de officiële instanties (op Vlaams niveau een feit, op Europees vlak erkend sinds december 2007), maar vooral ook bij het publiek, de consument.

Voor de erkenning bij de consument is het maken van een authentieke en kwaliteitsvolle Oost-Vlaamse graanjenever een eerste basisvereiste. Hiervoor werd het kwaliteits- en herkomstlabel O’de Flander gecreëerd. Draagt een jenever dit label, dan is de consument er zeker van dat het gaat om een authentieke Oost-Vlaamse graanjenever.

Onze ‘nationale geestrijke drank’ heeft een heel aparte geschiedenis geschreven. Een geschiedenis die heel nauw verweven is met deze van een volk. En het is goed dat een volk haar tradities koestert. Het jeneverstoken in Oost-Vlaanderen heeft een aparte en rijke traditie.

Weinigen weten dat omstreeks 1883 een kwart van de industriële stokerijen en twee derden van de landbouwstokerijen in Oost-Vlaanderen gevestigd waren. Terecht kan dus gezegd worden dat Oost-Vlaanderen toen het centrum van het jenevergebeuren was. Diverse gebeurtenissen (Wet Vandervelde, opeising koperen distilleerkolommen in W.O.I, economische depressie en W.O.II, accijnsverhogingen) hebben deze jenevertraditie in de vergeethoek gedrukt. Nu zijn er nog een 15-tal producenten van jenevers in de provincie actief.

Sinds een aantal jaren is er - terecht - een herlevende belangstelling voor de streekproducten. De Orde van de Oost-Vlaamse Meester-Distillateurs zal zich ook in de toekomst blijven inspannen voor de erkenning van een bijzonder streekproduct: de Oost-Vlaamse graanjenever. Witloof schenkt maar liefst 10 van de 11 officieel erkende O'de Flanders uit Oost-Vlaanderen. Al goesting naar 'n dreupel..?

Voor meer info: http://www.odeflander.be/nl