RADIO WITLOOF

LUISTERT NU 24 OP 24 NAAR RADIO WITLOOF (BONHEUR), ons eigen piraten-radiostationneke.

Want we gaan voorbij aan geluid, chaque heure - RADIO WITLOOF (BONHEUR).

Dagelijkse programmatie

TOFFE plaatjes kunt gij aanvragen bij diverse uitzendingen door 'n maileke te sturen naar: radio@witloof.nl.


ZWART-WIT LOOF TV

De meest opmerkelijke bewegende beelden van België, elken' dag verse nieuwe herbewerking…

Wijlen RITA DENEVE - de allereerste keer [1971]

11.02.2018

Rita Deneve (Liedekerke, 6 december 1944 – Mechelen, 31 januari 2018) was een Vlaamse zangeres. Deneve is vooral bekend van haar lied De allereerste keer uit 1971, dat een nummer 1-hit in Vlaanderen was.

Deneve begon haar carrière in 1961. Vier jaar later won zij de finale van het talentenjachtprogramma Ontdek de ster. In 1966 was ze lid van de Belgische ploeg die derde werd op het Songfestival van Knokke (De Europabeker voor Zangvoordracht). In 1969 was ze lid van de Belgische ploeg die ex-aequo met Spanje op de eerste plaats eindigde op 'Singing Europe' in de Nederlandse badplaats Scheveningen. In 1971 deed ze ook mee aan de Gouden Sirene van Middelkerke.

Rita Deneve stond verschillende keren in de Belgische finale voor het Eurovisiesongfestival: in 1967 eindigde ze vierde met De eerste kus in Canzonissima, de toenmalige Vlaamse voorronde voor het het Eurovisiesongfestival. In 1973 werd ze tweede met Vrede voor iedereen en vierde met Ga met me mee in Liedje voor Luxemburg. In 1975 was ze zesde in Eurosong, met Dance dance mama.

Rita Deneve had een aantal hits in Vlaanderen, zoals Juanita Jones (1968), Olé Oké / Op een zomerdag (1969), Dans de hele nacht (1969), Aan 't Meer van Lugano (1970) en Het vuur van de liefde (1971). Haar populariteit was zo groot dat ze een eigen fanclub kreeg in Pamel en op 22 januari 1972 tot ereburger van haar geboorteplaats Liedekerke werd uitgeroepen. Voor één van haar meest gewaardeerde nummers, Zonder jou (april 1971) nam ze een videoclip op op een vliegveld, verwijzend naar het thema van het nummer: afscheid op een luchthaven. Haar grootste hit werd echter De allereerste keer (1971), dat nog steeds geregeld wordt gespeeld op de Vlaamse radio en tijdens fuiven. Dit nummer is een cover van Giramondo van de Italiaanse zanger Nicola di Bari. Later werd het onder meer nog gecoverd door Nicole en Hugo in 2005 en Laura Lynn in 2007.

Naarmate de jaren 70 vorderden verdween Deneve uit de Vlaamse hitparade. Haar single Veel bittere tranen, een cover van Annie de Reuver uit 1958, flopte. Ze trok zich een tijdlang terug uit de muziekwereld en werd docent aan het Hoger Instituut voor Dramatische Kunst in Antwerpen. In 1990 waagde ze zich aan een comeback, maar dit was slechts van korte duur. In 1993 was zij kritisch jurylid tijdens Eurosong.

Naast zangeres was ze ook actrice. Zo speelde ze o.a. een gastrol in de televisiereeks Slisse & Cesar op VTM als lid van de vriendenkring van de coiffeur in 1998, en als directrice in de VRT-reeks Postbus X in 1988.

Op 13 mei 2015 kreeg ze, als eerste in deze nieuwe categorie, een carrièreprijs op de 11e editie van de Golden Lifetime Awards van de stad Aarschot. Deze prijs wordt sindsdien jaarlijks uitgereikt aan een Vlaamse artiest die zijn/haar carrière vroegtijdig gestopt heeft.

Dirk Blanchart - I Don't Mind [1984]

09.02.2018

Video notable as the first Belgian artist to be featured on MTV...

Dirk Blanchart, artiestennaam van Dirk Blanchaert, [Gent, 18 februari 1958] is een Vlaamse rockzanger en gitarist, vooral bekend als lid van de groep Luna Twist, die een hit had begin jaren 80 met African Time. Later ging hij solo en had onder meer een hit met Fool Yourself Forever [1985]. Deze nummers behoren nog steeds tot de klassiekers van de Belgische popgeschiedenis.

Dirk Blanchart werd geboren als Dirk Blanchaert, maar hij verengelste zijn naam door de 'e' weg te laten in de hoop zo internationaal makkelijker te kunnen doorbreken.

Blancharts rockcarrière begon toen hij eind 1979 bij de groep Once More ging, die de allereerste Humo's Rock Rally won [een wedstrijd om jong Belgisch rocktalent op te sporen]. In 1980 werd deze groep omgevormd tot Luna Twist die in 1981 een Belgische hit scoorde met African Time. Net als zoveel Belgische popgroepen in die jaren kon Luna Twist niet doorgroeien naar een internationaal platform omdat er in België amper een muziekindustrie was.
Als solo-artiest bracht Blanchart negen albums uit en scoorde hij heel wat [radio]hits met o.a. Fool Yourself Forever [1985], No regrets [1990], It's about time [that the future begins, 1995] en Pre-millennium friend [2006].
Hij heeft sinds 2002 ook zijn eigen muzieklabel, Sonofab, een dubbele verwijzing naar Italiaans voor 'io sono fab' en 'son of a bitch'. Daarop verscheen onder andere de project-cd Icon-o-Mix [2002] onder de groepsnaam Monobird. Dit is een duo-project samen met bassist/keyboardspeler Vincent Pierins. Icon-o-Mix brengt muzikaal hulde aan een aantal belangrijke iconen van de 20e eeuw en alle songs hebben ook hun voornaam als songtitel [Pablo, Buster, Mahatma, enz.].

Blanchart was al die jaren ook erg actief als producer voor andere artiesten en geeft ook verschillende cursussen songschrijven. Eind 2006 zat hij in de jury van de bv-zangwedstrijd van VTM, Just The Two Of Us.